Több ezren vettek részt a programban

Közel nyolcezren vettek részt a Magyar Vöröskereszt és az Amerikai Ház által szervezett Konyhakert-programban Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

MNO
2011. 09. 17. 12:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Vöröskereszt szombati, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a programban ingyenesen biztosítottak zöldségvetőmagot a jelentkezőknek, hogy megváltoztassák a helyi közösségek szemléletét és „felélesszék” az öngondoskodást, valamint a kertkultúrát. A programban bárki részt vehetett, akinek szándékában állt a saját kertjében lehetőség szerint negyven négyzetméter alapterületen különböző konyhakerti növényeket termeszteni, voltak eszközei a műveléshez, valamint vállalta az együttműködést.

A 2011 márciusától augusztusig tartó programot először csak Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében indították el, később csatlakozott Baranya, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Csongrád, Heves, Nógrád és Békés megye – utóbbiak esetében az értékelés még nem készült el.

A kiosztott egységcsomagokban főként dughagyma, zöldborsó, bokorbab, csemegekukorica, főzőtök, uborka, hónapos retek, gyökérpetrezselyem, sárgarépa és saláta magjai voltak. A tíz megye 300 településén összesen 23 ezer csomagot osztottak szét 10 millió forint értékben.

Az adatok szerint legtöbben a nyugdíjasok közül vettek részt a programban, őket követik az aktív munkavállalók, majd a munkanélküliek. A kiosztott vetőmagokat szinte mindenhol maradéktalanul felhasználták, és a kertészkedés is sikeres volt.

A Magyar Vöröskereszt közleménye szerint a kertek csaknem száz százalékában sikerrel termesztették a zöldségeket, és sok olyan család is belevágott a kertészkedésbe, amely az utóbbi években, illetve korábban egyáltalán nem foglalkozott ezzel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.