A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Több kormányhivatal honlapját is feltörték

Hét nagyobb szíriai város és több kormányhivatal honlapját törték fel internetes aktivisták, miközben a biztonsági erők folytatják a tüntetők elleni kegyetlen fellépést – adta hírül az al-Dzsazíra hírtévé hétfőn internetes honlapján.

MNO
2011. 09. 27. 0:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A weboldalakra megtámadott ellenzékiekről készült videókat és különféle kormányellenes üzeneteket töltöttek fel. A közlekedési minisztérium honlapjára például Bassár el-Aszad szíriai elnök karikatúrája és a következő felirat került fel: „Ne engedjétek, hogy Aszad az interneten keresztül megfigyeljen titeket!”. Emellett a szíriai elektronikus hadsereg (internetes hírszerzés) elleni ötletekkel is ellátták a feltört oldalakra látogatókat. Homsz, Aleppó, Latakia, Damaszkusz, Tartúsz, Deir Ezzor és Palmüra weboldalai is áldozatul estek a hackereknek, ezekre a kormány véres mészárlásainak áldozatairól adatokat közlő térképeket tettek fel.

A hackertámadást az Anonymous és a RevoluSec nevű csoport vállalta magára hétfőn. A RevoluSec egyik tagja az al-Dzsazírának elmondta, hogy eképpen próbálják támogatni a szíriai népet a szabadságért és az elnyomás ellen folyó harcban. A szervezet célja az egészséges párbeszéd népszerűsítése, a nép tájékoztatása, valamint a cenzúra, illetve az emberi jogi visszaélések felfedése. Eközben a The Washington Post című amerikai lap hétfői számában arról tudósított, hogy néhány átálló létrehozta a Szabad Szíriai Hadsereget (SZSZH). Ez az első szervezett fegyveres kihívás Aszad rezsimjével szemben, és ezzel a március közepe óta tartó konfliktus új szakaszba léphet.

A homályos csoportosulás egyelőre csak nagy reményeket és nehezen ellenőrizhető állításokat tud felmutatni, de kiválóan használja az internet nyújtotta lehetőségeket. A Facebook közösségi hálón létrehozott profilja szerint az SZSZH tízezer taggal büszkélkedhet, és több sikeres támadást tudhat maga mögött, amelyekről rendre be is számol.

A dezertőrök vezetője, a légierőt maga mögött hagyó Riad Aszaad tábornok szerint „a fegyveres felkelés elkezdődött”. A Törökországban menedékre lelt Aszaad úgy gondolja, hogy a kormányt „csak erőszakkal és vérrel lehet eltávolítani”. A tábornok célja, hogy a líbiai forradalom menetrendjét követve kihasítson egy területet Észak-Szíriából, amelyet repüléstilalmi övezetként nemzetközi védelem alá helyezne, a baráti országoktól szerzett fegyverekkel pedig megtámadná Aszad erőit.

Bár az átállók száma egyre gyorsabban növekszik, és Homszban szinte mindennapos jelenség lett a mundér lecserélése, az SZSZH egyelőre csak arra képes, hogy a tüntetések környékén biztosítsa a civilek védelmét, illetve támogassa a további elpártolásokat.

Robert Ford, az Egyesült Államok damaszkuszi nagykövete úgy látja, hogy a fegyveres csoport egyelőre nem lesz komolyabb hatással a kormányra, mert nem rendelkezik elég taggal. Ugyanakkor Aszaad szerint a felekezeti aránytalanság időzített bombaként ketyeg, amely előbb-utóbb szétveti a szíriai hadsereget. „A katonák 90 százaléka szunnita, és a morál rossz. A dezertálások mindennaposak, a rezsim pedig retteg, mert tudja, hogy belülről döntik romba” – magyarázta a tábornok.

Az ENSZ adatai szerint 2700-an haltak meg Szíriában a tiltakozó megmozdulások kezdete, március 15. óta. Damaszkusz 700-ra teszi a „lázadók és terroristák” áldozatául esett rendőrök és katonák számát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.