Több megoldás lehetséges az uzsorások elleni fellépésre

Több megoldást is lehetségesnek tart a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az uzsora-bűncselekmények elleni fellépés hatékonyságának javítására: ezek egyike szerint ha a bűnszövetségben uzsorázó önként feljelenti társait, akkor esetében akár mellőzni is lehetne a kiszabandó büntetést. A tárca szerint – bár kockázatot is rejt magában – a szociális kártya bevezetése ugyancsak alkalmas lehet az uzsora-bűncselekmények visszaszorítására.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/808970" target="_blank"><strong>• Összejátszottak az uzsorások és a nyomozók? + Videó</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/808500" target="_blank"><strong>• Újabb élelmiszer-uzsorásokat kapott el a rendőrség</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/808057" target="_blank"><strong>• Őrizetben az uzsorás család</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/807598" target="_blank"><strong>• Totális terrorban tartanak mindenkit</strong></a>

MNO
2011. 09. 13. 13:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca szerint az első lehetséges jogszabály-módosítás az ügyész keresetindítási jogának egyértelműsítése, ami azt jelenti, hogy a törvény konkrétan kimondaná: uzsoragyanús ügyekben az ügyész keresetet indíthat.

A második beavatkozási lehetőségnek azt tartja a KIM, hogy ne csak az üzletszerűen elkövetett uzsorázás lehessen a bűncselekmény megállapításának alapja. Ugyanis – mint kifejtik – az „üzletszerűség” sok esetben nem állja meg a helyét, „miközben az adósoknak okozott kár nagyon is drámai”. Példaként említik azt, amikor az uzsorás ugyan csak egy alkalommal nyújt uzsorakölcsönt, de cserébe, a kölcsön nyújtásával egyidejűleg, aláírat az adóssal egy ingatlan-adásvételi szerződést azzal, hogy ha nem fizet, átíratja a nevére a házat. Végül pedig ezt meg is teszi, akár még úgy is, hogy az adós fizet – teszik hozzá.

A harmadik verzió az igazságügyi tárca álláspontja szerint az, hogy hasonlóan a gyakran bűnszövetségben elkövetett korrupciós bűncselekményekhez, uzsoraügyekben is alkalmazni lehetne a korlátlan enyhítés lehetőségét. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy ha a bűnszövetségben uzsorázó elkövető önként feljelenti társait, akkor esetében a kiszabandó büntetést akár mellőzni is lehetne.

A szociális kártya bevezetése is elősegítheti az uzsora-bűncselekmények visszaszorítását, mert így az érintett közvetlenül áruban, közműszolgáltatásban kapná meg az állami támogatást – véli a KIM, hangsúlyozva ugyanakkor: fennáll annak a kockázata, hogy még ez sem állítja meg az uzsorásokat, mert akár az élelmiszert is elvehetik, és ezzel úgynevezett „boltocskázásba” kezdenek, ami az uzsorázásnak egy újabb formája.

A minisztérium – tájékoztatása szerint – rövid időn belül a kormány elé terjeszti konkrét törvényjavaslatait, például a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását. Ezt megerősítve nyilatkozott Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter is kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának, kifejtve, hogy az uzsorával kapcsolatos új szabályozás miatt szükség lesz a Btk. módosítására, a tervek szerint szigorítanák a már létező uzsora-bűncselekmény tényállását. Reményeik szerint ezzel lehetővé válna, hogy „koncentráltabban” lépjenek fel az ilyen jellegű bűncselekmények ellen – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben az országvédelmi akciótervet ismertetve közölte: a kormány zéró toleranciát és „hajtóvadászatot” hirdet az uzsorások ellen. Azt mondta: kevés kegyetlenebb dolgot lehet elképzelni, mint amikor bűnözők arra szakosodnak, hogy a legszegényebbeket maradék értékeiktől is megfosszák, menekülésre kényszerítsék. Javasolta a Btk. módosítását a hatékonyabb fellépés érdekében, továbbá azt, hogy törvényben állítsanak korlátot a kölcsönszerződések magas kamatai elé, és 30 százalékos teljes hiteldíjmutató (thm) felett ne lehessen hitelt nyújtani. Kezdeményezte emellett a készpénzalapú segélyezés arányának csökkentését és a természetbeni segélyezés arányának növelését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.