Élő közvetítés
Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Több minisztériumot is elfoglaltak a közalkalmazottak + Képek

Több minisztériumot is elfoglaltak Görögországban közalkalmazottak, hogy az Európai Unió (EU), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőinek érkezése előtt így tiltakozzanak a kormány megszorító intézkedései ellen.

MNO
2011. 09. 29. 11:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háromoldalú bizottság szakértői csütörtökön érkeznek a görög fővárosba, hogy megállapítsák, teljesültek-e a Görögország megsegítésére kidolgozott 110 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomag következő részletének folyósításához szükséges feltételek.



A görög TV NET televízió beszámolója szerint a pénzügyminisztérium mellett – ahol az ellenőrök érkezését akarják megakadályozni – a munkaügyi, igazságügyi, belügyi, egészségügyi és mezőgazdasági tárcánál is sztrájkba léptek az alkalmazottak. A csütörtökön reggel kezdődött blokádot a tüntetők péntekig fenn szeretnék tartani.



Az első görög mentőcsomag újabb, 8 milliárd eurós részletének kifizetése a módosított menetrend szerint október közepén esedékes. A mentőcsomagban vállalt intézkedések teljesítését vizsgáló trojka csütörtöktől kezdi meg munkáját azt követően, hogy korábban eredménytelenül zárultak a tárgyalások a görög féllel. Akkor a trojka kifogásolta, hogy Athén nem tesz eleget költségvetési céljai teljesítése érdekében. Hírügynökségi értesülések szerint a felülvizsgálat eredményét várhatóan a jövő hét elején hozzák nyilvánosságra.



Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök kedden Berlinben azt mondta, országa teljesíti a nemzetközi pénzügyi támogatások érdekében vállalt kötelezettségeit.

Az athéni törvényhozás ugyancsak a héten fogadta el az ingatlanadó bevezetéséről szóló törvényt, amely szerint az ingatlanadót az áramszámlákba építik be, így aki nem hajlandó fizetni, az áramellátásának kikapcsolását veszélyezteti.



(Fotók: Reuters)

Görögországban egyre gyakoribbak a megszorítások ellen tiltakozó megmozdulások; szerdán a metró-, az elővárosi vasút-, valamint az autóbusz-, trolibusz- és villamosvezetők tartottak 24 órás munkabeszüntetést a kormány takarékossági intézkedései és a várható elbocsátások miatt.

A legnagyobb feszültség mindazonáltal október 5-re és 19-re várható, amikorra a két legnagyobb szakszervezet, az ADEDY és a GSEE is országos munkabeszüntetést hirdetett. A két szervezet mintegy 2,5 millió dolgozót, a görög munkaerő mintegy felét képviseli.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.