Több mint 1300 ügyben segítettek a fogyasztóknak

Működésük első négy hónapjában 1383 darab fogyasztóvédelmi ügyben segítettek a fogyasztóknak a nyolc megyeszékhelyen, a felügyelet támogatásával működő pénzügyi tanácsadó irodák, amelyek közreműködésével pénzügyi békéltető és bírósági peres eljárások is indultak – közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az MTI-vel.

MNO
2011. 09. 07. 12:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén áprilisban nyíltak meg az irodák Debrecenben, Egerben, Győrött, Kaposváron, Kecskeméten, Szegeden, Székesfehérváron és Zalaegerszegen. A fogyasztók számára ingyenesen elérhető szolgáltatást a PSZÁF finanszírozza.

A tanácsadó irodákhoz beérkezett pénzügyi fogyasztói megkeresések döntő részét – közel háromnegyedét – a pénzpiaci beadványok, ezen belül is kiemelten a devizaalapú jelzáloghitelekkel kapcsolatos tájékoztatási hiányosságok adták. A biztosítási panaszok a megkeresések egyhatodát teszik ki. Ezek között azonos a kötelező gépjármű-, a vagyon- és az életbiztosításokra tett panaszok aránya. A fogyasztók a szolgáltatás elutasítását vagy a kifizetendő biztosítási összeg mértékét vitatták.

Emelkedik a nyugdíjpénztári – elsősorban a magánág reálhozamával kapcsolatos – megkeresések száma, miközben viszonylag kevés a tőkepiaci beadványok aránya. A beadványok legnagyobb hányadánál a tanácsadók a pénzügyi szolgáltatókhoz küldendő panasznyomtatványok megfelelő kitöltésében segítettek.

Az irodákban a fogyasztók jogász és közgazdász szakemberektől kapnak felvilágosítást a pénzügyekkel kapcsolatos kérdéseikre. Az irodák nem tudnak díjmentes jogi képviseletet biztosítani a hatóságok, bíróságok előtti eljárásokban, és anyagi segítséget sem tudnak nyújtani a fogyasztóknak a problémáik átmeneti áthidalására.

(MTI)T

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.