Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Több mint harminc árvát fogadtak örökbe idén a külföldiek

Kárpátalján 68 árva gyereket fogadtak örökbe az idén, 31 esetben külföldiek voltak az adoptáló szülők.

MNO
2011. 09. 30. 18:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint Szvitlana Jakimelina, a kárpátaljai megyei gyermekvédelmi szolgálat vezetője pénteki ungvári sajtótájékoztatóján elmondta, a megyében 2386 árva vagy szülői gondoskodás nélküli gyermeket tartanak nyilván, ami a régió gyermeknépességének 0,8 százaléka. Közülük 714 vár örökbefogadásra – adta hírül a Mukachevo.net munkácsi hírportál.

A szakember szerint az adoptálási rekord tavaly volt, amikor 94 árva gyermek talált örökbefogadó szülőkre. Azt is közölte, hogy jelenleg 28 kárpátaljai házaspár szeretne örökbe fogadni, de alig van közöttük olyan, amelyik hat évnél idősebb gyermeket is elfogadna.

Jurij Pavlenko ukrán gyermekjogi elnöki megbízott csütörtöki kijevi sajtókonferenciáján közölte, hogy Ukrajnában jelenleg 98 ezer az árva vagy szülői gondoskodás nélküli gyermekek száma. Mint kifejtette, 63 ezer ilyen gyermeket közeli hozzátartozók vagy rokonok nevelnek, kilenc és fél ezerről nevelő szülők gondoskodnak vagy családi típusú gyermekotthonokban vannak elhelyezve, több mint 16 ezer pedig internátusokban lakik.

Pavlenko elmondása szerint országosan 28 ezer árva fogadható örökbe, ebből 26 ezer hat éven felüli. Ez azért jelent gondot – tette hozzá –, mert míg a három évnél fiatalabbak szinte azonnal örökbefogadókra találnak, addig a hatévesnél idősebbek csak nehezen találnak befogadó családokra; az idén mindössze 19 hat év fölötti gyereket adoptáltak. Megjegyezte, hogy az év eleje óta Ukrajnában közel 10 ezer gyermek jutott árvaságra vagy került gyámság alá a szülői gondoskodás elmulasztása miatt. Azt is megállapította, hogy az utóbbi két évben csökkent az ukrán házaspárok örökbefogadási készsége.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.