Több mint harmincmillióan hagyták el otthonukat

Ázsiában 2010-ben több mint 30 millióan menekültek el otthonról a szélsőséges időjárás teremtette körülmények miatt – hívta fel a figyelmet jelentésében az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB).

MNO
2011. 09. 20. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet által minap kiadott, a The Guardian című brit napilap internetes változatán ismertetett dokumentum szerint a klímaváltozás előrehaladásával egyre csak súlyosbodó természeti jelenségek a jövőben újabb tízmilliókat fognak lakhelyük elhagyására kényszeríteni.

A jelentés szerzői arra figyelmeztetnek, hogy a kormányoknak fel kell készülniük a tengerszint-emelkedés, a szárazság és a csökkent mezőgazdasági termelékenység jelentette problémákra. A tanulmány készítői mintegy 40 milliárd dollárra becsülik az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és a szükséges óvintézkedések várható költségeit.

A problémát a menekülni kényszerülők milliói már saját bőrükön érzik, és a helyzet rosszabbodni fog. „A klímaváltozás miatti tömeges elvándorlás egy lassan testet öltő jelenség, de már vannak olyan ázsiai és a csendes-óceáni közösségek, amelyek közvetlenül tapasztalják a változó környezeti feltételek – beleértve a tengerszint-emelkedés, elsivatagosodás, gyakori viharok és áradások – következményeit” – olvasható a dokumentumban.

Robert Dobias, az Ázsiai Fejlesztési Bank klímaváltozási projektjét vezető szakember szerint a migrációt kiváltó tényezőket tekintve az éghajlati jelenségeknél egyelőre többet nyom a latban a gazdasági helyzet, de szerinte a jövőben ez változni fog, és konfliktusokhoz vezethet, amikor emberek tömegeinek nagy távolságokat kell majd megtenniük a túlélésért.

A klímaváltozás egyik legsúlyosabban, egészen pontosan a létezésben fenyegetett érintettje a Maldív-szigetek. Az Indiai-óceánban elterülő állam környezetvédelmi minisztere az ADB szervezésében múlt hét végén tartott konferencián a téma komolyságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy hazájában az elmúlt három évtizedben egész közösségeket kellett egyik szigetről egy másikra áttelepíteni csak azért, mert lakhelyükön fenntarthatatlannak bizonyult az élet a tengerszint emelkedése miatt. (A 313 ezer lakosú szigetország átlagos tengerszint feletti magassága 1,5 méter, legmagasabb pontja pedig mindössze 2,3 méter, így különösen érzékeny az éghajlatváltozásra.)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.