Többéves előkészítés után indulhatott el a vonat

Többéves szervezés és előkészítés után megtette első útját a horvátországi Fiume (Rijeka) kikötőjéből Budapestre az első konténervonat, versenytársaként a koperi és a trieszti kikötőkből induló áruszállításnak – közölte pénteken a horvát vasúttársaság (HZ).

MNO
2011. 09. 09. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeptember 5-én a horvát kikötőből elindított szerelvény 491 méter hosszú volt és 1239 tonna árut vitt a magyar fővárosba. A vonat hétfőn indult és a tervezett 35 óra 40 perces menetidőt tartva érkezett meg szerdán Budapestre.

A szállítmányokat a Rail Cargo Hungaria és a HZ Cargo együttműködésében indítják az adriai kikötő és a magyar főváros között. A horvát vasúttársaság 80 vagont korszerűsített a feladathoz, a szállítmányok szervezője a horvát Crokombi és a magyar Hungária Intermodál Kft. A fiumei konténerkikötőt a többségében manilai tulajdonú Adriatic Gate Container Terminal üzemelteti, amely a közelmúltban végzett átalakításoknak köszönhetően most már nagyobb méretű hajókat is fogadni tud.

A horvát vasúttársaság közleménye kitér arra, hogy a magyar piacra leginkább a szlovéniai Koper és az olaszországi Trieszt kikötőjén keresztül érkeznek az áruk, de a szállítmányozó Maersk most először már Fiuméba is behajózott konténerszállítmányával. A horvát vasúttársaság reményei szerint a jövőben ezen az új útvonalon keresztül a Szlovákiába és Csehországba irányuló konténerszállítmányokért is versenyre kelhetnek a másik két észak-adriai kikötővel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.