Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Többlettámogatást kap a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság + Képriport

A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése alapján közel 400 millió forint soron kívüli többlettámogatást kap a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság a működőképességének megőrzéséhez, ezen kívül elindulhat a hajléktalanoknak nappali elhelyezést is biztosító úgynevezett Fűtött utca program. A közgyűlés levette a tervezett napirendről az LMP népszavazási indítványát.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/812676" target="_blank"><strong>• Az egészségügyi intézményekről is szavaz a Fővárosi Közgyűlés</strong></a>

MNO
2011. 09. 28. 9:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 390 millió forint soron kívüli többlettámogatást kap a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság a működőképességének megőrzéséhez, a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén egyhangúlag támogatta az erről szóló indítványt.

Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester előterjesztésében jelezte: a központi költségvetéstől kapott forráson felül több mint 250 millió forint többlettámogatást biztosított a közgyűlés a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságnak az idén, ez augusztus végéig nyújtott fedezetet a szervezet alapműködéséhez.

Hozzátette: szeptembertől havi 36 millió forint normatív állami támogatás jut a szervezet működési kiadásaira, ez a bevezetett megtakarító intézkedések ellenére sem fedezi az alapműködéshez szükséges kiadásokat. A javaslat kitért arra is, hogy a göngyölített működési költségvetési hiány a negyedik negyedév végére 391 millió 651 ezer forint lesz.

A városvezető szerint a szervezet nem tud további megtakarítási intézkedéseket bevezetni anélkül, hogy alapvető feladatának ellátása ne csorbulna. Mint írta, jelenleg már gondot okoz a mentéshez szükséges eszközök javítása és a kivonuláshoz szükséges üzemanyag beszerzése. Az indítványban szereplő többlettámogatás a jelzett forráshiányt pótolná az általános tartalék terhére.

Három éjjeli menedékhelyet alakítanak ki

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében elindulhat a hajléktalanoknak nappali elhelyezést is biztosító úgynevezett Fűtött utca program. A testület Fidesz–KDNP-s képviselői szerdán három ingatlan használatáról határoztak.

A nappali melegedőként is funkcionáló három éjjeli menedékhely kialakításának forrásigénye mintegy (bruttó) 490 millió forint. A beruházás forrásait részben állami, részben fővárosi keretből biztosítják.

Az I., a IV. és a VIII. kerületben lévő ingatlanokban 309 ember számára éjszakai, 270 ember számára pedig nappali tartózkodási lehetőséget biztosítanak. Az ingatlanok használatáról az önkormányzat a Fővárosi Vízművek Zrt.-vel, a Fővárosi Gázművek Zrt.-vel, valamint a MÁV Zrt.-vel köt haszonkölcsön-, illetve bérleti szerződést; előbbi céggel 99 évre, az utóbbiakkal 5-5 évre.

Az éjjeli menedékhelyek szakmai üzemeltetését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei fogja ellátni a tervek szerint. A szakmai üzemeltetés becsült finanszírozási költsége az idei évre – a három intézményre összesen – mintegy (bruttó) 52 millió forint.

A program során az I. kerületi Feszty Árpád út 6. szám alatti könnyűszerkezetes épületrészt felújítják, továbbá hőszigetelik. Itt 24 hajléktalan tartózkodhat éjszaka és ugyanennyi ember nappal.

A IV. kerületi Váci út 102. szám alatti korábbi üzemben 93 fedél nélküli töltheti majd az éjszakát, míg 84-en nappal is ott tartózkodhatnak. A VIII. kerületi Salgótarjáni út 1-3. szám alatti korábbi munkásszállót is felújítják; a munkálatokat követően 192 rászoruló alhat ott, míg 162-en nappal is az intézményben maradhatnak.

Levették a napirendről

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a Fidesz–KDNP-s többség levette a tervezett napirendről az LMP népszavazási indítványát. Az ellenzéki párt a főpolgármester és a képviselők választásának módjáról kérdezte volna a budapestieket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.