Élő közvetítés
Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Torkos Matild: Prés alatt a felsőoktatás

MNO
2011. 09. 29. 7:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvénytervezet kritikusai szerint az ismertetett elképzelések, a tervezett intézkedések a szegény családok gyermekeinek teszik lehetetlenné a diploma megszerzését. Ráadásul az „önköltséges” képzés a jövőben nem ugyanazt jelentené, mint eddig, hanem tényleg a teljes képzési költséget hárítanák át a diákokra. A 2008-as szociális népszavazás sikere után, amelynek bőven volt része abban, hogy a Fidesz vezette pártszövetség kétharmados többségre tett szert a parlamentben, és amelyet teljes mellszélességgel támogatott a jobboldali értelmiségi bázis, nehéz szembesülni az ellenzék jogosnak tűnő kritikáival. Ugyanis a mélyszegénységből, a leszakadó rétegekből kitörni készülő hátrányos helyzetű gyerekek mellett – akiket nagyon helyesen, nagy társadalmi összefogással szinte személyre szabott támogatással fog segíteni a felzárkóztatási államtitkárság készülő programja – ez a fiskális szellemiségű, csak a megtakarított összegben szereplő nullákra fókuszáló, könyökvédős gondolkodásmód megnehezíti, sőt várhatóan nagyon sok esetben lehetetlenné teszi a továbbtanulását azoknak a diákoknak is, akiknek a szülei alacsony jövedelmű pedagógusok, orvosok, beosztott mérnökök, a közigazgatás alsóbb szintjein dolgozó köztisztviselők, közalkalmazottak. Vagyis akik a Fidesz–KDNP szavazóbázisának gerincét alkotják.

(Magyar Nemzet, 2011. szeptember 29.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.