Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

További lemondások a hatósági fellépések miatt

A bolíviai belügyminiszter és a helyettese is lemondott kedden az esőerdei útépítést ellenző indián őslakosok elleni hatósági fellépés miatt.

MNO
2011. 09. 28. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sacha Llorenti és helyettese lemondását elfogadta Evo Morales államfő. Két nap leforgása alatt Llorenti már a második kormánytag, aki távozik a kabinetből az indián felvonulás szétverése miatt. Hétfőn Cecilia Chacók védelmi miniszter nyújtotta be lemondását. Emellett a bolíviai bevándorlási hivatal vezetője is lemondott tisztségéről hasonló okokból.

Mintegy ezer indián őslakos több mint egy hónappal ezelőtt, augusztus közepén gyalogszerrel útnak indult az amazonasi Trinidad városából, hogy 600 kilométeres út megtétele után a fővárosban, La Pazban tüntessen az autópálya-építés ellen. Vasárnap Yucumo városánál a rendőrség könnygázzal próbálta szétoszlatni az indiánokat. A csetepatéban többen megsérültek. Szolidaritásból több bolíviai városban rokonszenvtüntetések voltak. Az indiánok heves tiltakozása miatt Evo Morales elnök hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti az útépítést.

Az amazonasi indiánok attól tartanak, hogy az országút tönkreteszi vadász- és halászterületeiket lakóhelyük környékén, az Isiboro Sécure nemzeti parkban, ahol mintegy 50 ezer őslakos él. Az út egy nemzetközi közlekedési folyosónak lenne a része, amely Chilén, Bolívián és Brazílián keresztül kötné össze a kontinens csendes- és atlanti-óceáni partvidékét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.