Trák menyasszony sírjára bukkantak

Trák nemesasszony sírját tárták fel Bulgária déli részén, Elhovo város közelében, a temetkezés a Kr. u. 1. század végéről – 2. század elejéről származik.

MNO
2011. 09. 14. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sírból finom kivitelű bronz edénykészlet, egy nagy kerek tál, valamint egy üst került elő, minden tárgyat borostyánlevél-ornamentum díszít – olvasható a Novinite angol nyelvű bolgár hírportálon. A kutatócsoport talált egy peremmel ellátott vödörszerű edényt is, amelyhez hasonlatos a szakemberek szerint még nem került elő Bulgáriában.

A legértékesebb leletek egy harci szekérről származó díszek, amelyek közül négy sast formáz, és szárnyaik sárkányfejekbe mennek át. Daniela Agre ásatásvezető régész szerint a sírrablók kiásták és majdnem megsemmisítették a harci szekeret, ám nem tudták felkutatni a díszeket, amelyek megtalálása volt a tulajdonképpeni céljuk.

„A temetés előtt a díszeket leszedték a harci szekérről és elrejtették. Az ókor embere nyilván pontosan tudta, hogy még a sírokat sem kímélik a fosztogatók. Előrelátásuknak köszönhetően maradtak fenn az utókornak ezek a tárgyak” – hangsúlyozta Daniela Agre.

A sír közelében egy nagy asztal is előkerült, amelyre a temetési szertartás során halmozták fel az elhunytnak szánt ételeket, italokat. Daniela Agre kivételesnek nevezte a leletet, mivel ennek alapján tudható, hogy a sír a római korból származik.

2008-ban ugyanez a régészcsapat fedezett fel a délkelet-bulgáriai Borilovo falu közelében egy korai trák sírt, amely a Kr. e. 4. századból származott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.