Turisták is látogathatják a Vatikán kertjeit

Megnyitották a nagyközönség előtt a Vatikán kertjeit. Félóránként indul a buszos idegenvezetés a pápai állam több mint felét elfoglaló parkban.

MNO
2011. 09. 18. 13:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyitották a nagyközönség előtt a Vatikán állam falain belüli kerteket, amelyekbe eddig csupán a Szent Péter-bazilika kupolájából lehetett belesni. A turistákat huszonnyolc fős, környezetvédő buszok viszik körbe a park sétányain és nevezetességein öt nyelvű (olasz, angol, német, francia és spanyol) vezetéssel.

Precedens nélküli kezdeményezésről van szó, mivel a pápai állam területe eddig el volt zárva a tömegturizmus elől, bár a látogatók most sem sétálhatnak szabadon a tévékamerákkal pásztázott pázsiton.

A kertlátogatást a vatikáni idegenforgalmi irodaként működő, zarándokutakat szervező Opera Romana Pellegrinaggi indította. A Szent Péter tér melletti XII. Pius térről harmincpercenként indul a csoportos látogatás reggel nyolc órától tizennégy óráig. Az utolsó busz délután egy órakor indul. A látogatás felnőtteknek tizenkét euróba, gyerekeknek nyolc euróba kerül, hatéves korig ingyenes.

A vatikáni kerteket 1279-ben III. Miklós pápa kezdte kialakítani, amikor székhelyét a Lateráni Szent János-bazilikából a Szent Péterbe helyezte át. A negyvennégy hektáros pápai állam közel felét foglalják el a kertek a világ minden részéből származó növényekkel.

A kertben van egy kisebb erdő, régészeti emlékek, szobrok, gyümölcsös és veteményeskert is, amelyek terményei a pápa asztalára kerülnek. Itt található a vatikáni kormányzóság épülete, a pápai vasútvonal állomása és egy helikopter-leszállóhely is. A szerencsésebbek még a kertekben sétáló XVI. Benedek pápát is láthatják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.