Üdvözlik a szándékot a víz hatósági árassá tételére

A Dunántúli Regionális Vízművek (DRV) Zrt. szerint a vízdíjakban hét-kilencszeres különbségek is vannak országszerte, ez jelentősen csökkenthető a díj hatósági árassá tételével, azonban a szabályozásnak figyelembe kell vennie az eltérő költségeket.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809708" target="_blank"><strong>• Már hétfői ülésén dönthet a parlament a fordított áfáról</strong></a>

MNO
2011. 09. 14. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök a hétfőn ismertetett országvédelmi akciótervben jelentette be, hogy a hatósági ármegállapítást kiterjesztenék a víz- és csatornadíjakra, valamint a szemétszállításra, hasonlóan a korábban már ebbe a körbe sorolt villanyáram, gáz és távhő árához.

A DRV szerdai közleménye szerint az országban működő több mint 400 víziközmű-szolgáltató saját hatáskörben meghatározott árai között hét-kilencszeres különbségek is lehetnek. Éppen ezért a DRV üdvözli a kormányzati szándékot a víz hatósági árassá tételére, amelyre a víziközmű-ágazat irányából már korábban is érkeztek javaslatok. A DRV álláspontja szerint ezzel csökkenthetők lennének a különbségek a fővárosban és a vidéken alkalmazott vízdíjak között, ami egyértelműen a fogyasztók számára lenne kedvező változás.

A DRV ugyanakkor bízik abban, hogy a részletes szabályozás figyelembe veszi majd a rendszer heterogén jellegét, és elismeri az egyes szolgáltatók esetében az eltérő adottságokból fakadó költségkülönbségeket. A lakosság eltérő sűrűsége és a különböző domborzati viszonyok ugyanis nagyban befolyásolják az üzemeltetési költségeket, ráadásul egyes szolgáltatók esetében a kiemelt környezetvédelmi területekre vonatokozó szigorú szabályozásokból adódóan más szolgáltatóknál nem jelentkező feladattöbblettel is számolniuk kell – hívják fel a figyelmet a közleményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.