Új intézkedéseket tervez a kormány

A görög kormány új intézkedéseket tervez, hogy tartani tudja idei költségvetési hiánycélját, de a súlyosbodó gazdasági visszaesés hatással lesz a célokra – erre figyelmeztetett a görög pénzügyminiszter, Evangélosz Venizelosz a Katimeri című lapban vasárnap megjelent nyilatkozatában.

MNO
2011. 09. 11. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette, hogy a hazai össztermék (GDP) az idén minden bizonnyal több mint 5 százalékkal csökken, nem pedig 3,9 százalékkal, ahogyan a kormány korábban várta. „Az idei utolsó negyedév kezdetén meg kell tenni néhány intézkedést, amelyek azonnali bevételt hoznak a költségvetésnek azért, hogy tovább haladhassunk a válság miatt módosuló (államháztartási hiány) cél felé” – idézte a pénzügyminisztert az újság.

Venizelosz nem részletezte az esedékes intézkedéseket, de egy másik cikkben az újság azt írta, hogy a kormány egymilliárd eurót szeretne összeszedni új adókból még az idén. Ingatlanadóról és a külföldre irányuló bankátutalások megadóztatásáról lehet szó a lap tudomása szerint.

A görög kormány nem szívesen húzza meg a nadrágszíjat még jobban, mert szerinte emiatt mélyül a recesszió a gazdaságban, ami viszont nehezíti a deficitcél tartását – írta a Dow Jones hírügynökség. A görög kormány idei – az intézményi hitelezőkkel, vagyis az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) – egyeztetett eredeti államháztartási hiánycélja 7,6 százalék volt a GDP-hez képest. Jelenleg a kormány szerint 8,2 százalék várható. A tavaly május óta futó pénzügyi mentőprogram feltételeinek teljesítését ellenőrző trojka – az Európai Bizottság, az IMF és az Európai Központi Bank – illetékesei ellenben 8,8 százalékos hiányra számítanak, és úgy vélik, hogy a görög kormánynak legalább 1,7 milliárd euró értékben kellene új intézkedéseket tennie. A görög kormány úgy véli, az általa tervezett új bevételek elegendők a módosított hiánycélhoz. Az ezzel kapcsolatos vita miatt a trojka a múlt héten felfüggesztette tárgyalásait a görög kormánnyal, és emiatt késhet az új hitelrészlet kiutalása.

A második negyedévben a görög GDP 7,3 százalékkal volt kisebb az egy évvel azelőttinél, az első negyedévi, 8,1 százalékos visszaesés után. A görög gazdaság harmadik éve van lejtőn. A múlt héten újabb, soha nem mért magasságba emelkedett a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása a londoni kereskedésben, jelezve az ismét erősödő piaci félelmeket.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint az ötéves futamidejű görög kormánykötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a 2805,2 bázispontos (28,02 százalékos) előző záróról csütörtökön háromezer bázispont (30 százalék) – tízmillió euró görög államadósságra hárommillió euró – fölé drágult a londoni piacon. Ez világrekord CDS-díjszabás bármely szuverén adós esetében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.