Új jobboldali napilap jelenik meg

Új jobboldali napilap jelenik meg péntektől Lengyelországban Gazeta Polska Codziennie címmel.

MNO
2011. 09. 09. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság a Gazeta Polska című hetilap napi változata. A 16 – pénteken 24 – oldalas új napilap 200 ezres példányszámban kerül a piacra, ára 1,80 zloty (118 forint). Politikai irányvonalát tekintve a Jaroslaw Kaczynski vezette ellenzéki Jog és Igazságossággal rokonszenvez.

Az új napilap megjelenését júliusban harangozta be Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője, miután Grzegorz Hajdanowicz üzletember többségi részesedést szerzett a Rzeczpospolita című konzervatív napilapban. Sakiewicz és a jobboldali kommentátorok egy része szerint ez a Rzeczpospolita végét jelenti, amely ettől kezdve megszűnik bírálni a jelenlegi kormányt. A főszerkesztő fogadkozott, nem fogják hagyni, hogy a jobboldal saját lap nélkül maradjon.

A Rzeczpospolita irányváltása egyelőre nem következett be, de az új napilap pénteken kikerült az újságosstandokra. A Gazeta Polska című hetilap megjelenése változatlan formában folytatódik. Sakiewicz 120 ezres példányszámban reménykedik, de mint közölte, ennek a fele is elegendő ahhoz, hogy az újság önfenntartó legyen, reklámok nélkül is. A reménybeli olvasók között számítanak a futballszurkolókra, de olyan közönségre is, amely „érdeklődik a politika iránt, de nem egészen érti azt az átideologizált tálalást, amelyet a médiától kap”. Sakiewicz szerint ez a társadalom mintegy 40 százaléka.

A Lengyel Televízió (TVP) és a Polsat tévécsatorna megtagadta az új napilap televíziós spotjának sugárzását, arra hivatkozva, hogy az választási propagandát tartalmaz és személyiségi jogokat sért. Az új napilap a legnagyobb kihívást a Tadeusz Rydzyk toruni redemptorista szerzetes irányította katolikus médiabirodalom lapja, a Nasz Dziennik számára jelenti, amelynek komoly vetélytársa lehet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.