Új lehetőséget jelenthet a kapcsolatok élénkítése és ösztönzése

A BorsodChem Zrt. (BC Zrt.) kazincbarcikai telephelyén pénteken felavatta új TDI üzemét, a vegyipari óriásvállat 200 millió euró értékű beruházásával Európa vezető toluol-diizocianát- (TDI) gyártói közé kerülhet.

MNO
2011. 09. 30. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára ünnepi beszédében elmondta: az üzemátadás mérföldkő a magyar gazdaság, a magyar vegyipar és a magyar–kínai együttműködés szempontjából. Hozzátette: a magyar kormánynak kiemelt szándéka a magyar–kínai gazdasági kapcsolatok élénkítése, ösztönzése, aminek révén új munkahelyek jöhetnek létre és beruházások valósulhatnak meg Magyarországon.

A vegyipari alapanyagok egyik vezető európai gyártójaként a BorsodChem régi szereplője a magyar gazdaságnak, és nemcsak a vegyipar, hanem az ország versenyképességében is fontos szerepet tölt be – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Hozzáfűzve, a magyar kormány világossá tette: az államadósság csökkentése érdekében növelni kell a hazai összterméket. Különösen fontossá vált tehát a BC Zrt.-ben történt hasonló kapacitásbővítés, amely azt mutatja, hogy a kínai Wanhua Industrial Group bízik a fejlesztésben, a terjeszkedésben, és a régió fenntartható gazdasági növekedésében.

Fónagy János emlékeztetett arra, hogy a Wanhua a 2011. január 30-án aláírt megállapodás szerint 1,23 milliárd euró értékű tranzakció révén lett a kazincbarcikai székhelyű BorsodChem 96 százalékos tulajdonosa. Az új TDI-2 üzem révén Európa vezető izocianát-gyártójává válik a társaság – hangsúlyozta. Kifejtette, bíznak abban, hogy a sikeres fejlesztés további gazdaságfejlesztést generál, további befektetőket csábít az országba.

Wolfgang Büchele, a BorsodChem vezérigazgatója az MTI kérdésére elmondta: akkor döntenek majd a jövőbeli beruházásokról, amikor „kicsit kitisztultabb, világosabb képük lesz” Európa gazdasági életének alakulásáról. Az elsődleges szempont, hogy ezzel az üzemmel megfelelő mennyiségű bevételt generáljanak a BC Zrt. számára, így a későbbiekben ebből a forrásból tudnak majd fejleszteni, befektetni – részletezte.

Jason Ding, a Wanhua Industrial Group vezérigazgatója és a BorsodChem igazgatótanácsának elnöke elmondta, az új üzem fontos az ambiciózus globális növekedési stratégia végrehajtásában.

Az új gyár évente 160 kilotonna névleges gyártási kapacitással rendelkezik, amely további negyven kilotonnával bővíthető, a piaci kereslet függvényében. Az új gyár számottevően hatékonyabban működik, mint a meglévő TDI-1 üzem. A piaci környezet jelenlegi kedvezőtlen alakulása miatt azonban az új gyár várhatóan csak egy későbbi időpontban működhet teljes kapacitással. A TDI elsősorban gépjárműülések, autókárpitok és matracok gyártásához használt lágy poliuretán habok alapanyaga.

A BorsodChem 2010-ben 750 millió euró nettó árbevételt ért el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.