Újabb kutat fúrnak Miskolc mellett

Dékány Lóránt
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan megkezdődnek a miskolci geotermikus rendszer második, valamint a kistokaji térség első kútjának fúrási munkálatai – közölte lapunkkal a beruházást végző társaság, a Pannergy. Az elmúlt hetekben zajlottak le a terület előkészítésével kapcsolatos munkálatok. Az úgynevezett kezdőcső elhelyezését követően pedig felvonult a fúrást végző cég. A fúróberendezés felépítése a napokban fejeződik be, így a munkálatok várhatóan egy-két héten belül elkezdődhetnek. Az előzetes geológiai modellezések és tervek alapján 2000 méteres mélység körül érhető el az a rétegsor, ahol a kitermelt víz visszasajtolása megtörténhet.
– A kistokaji térségben tervezett fúrásnál első körben a visszasajtoló kutat alakítjuk ki. A munka várhatóan mintegy másfél hónapig tart majd, amit a tesztelések és az eredmények értékelése követ – fogalmazott Bokorovics Balázs, a Pannergy igazgatósági elnöke.
Az előkészítés alatt lévő új kutakból a felszabaduló energiát a tervek szerint a miskolci hőszolgáltató cég rendszerébe juttatják el. A próbaüzem 2012 tavaszán kezdődhetne meg. Ezt azonban még megelőzi a több kilométernyi csővezeték megépítése Miskolcig, illetve a kútkörzetek gépészeti, elektromos és építészeti kivitelezése. A geotermikus energia felhasználásával a miskolci távhő-szolgáltató szakemberei szerint meg lehetne előzni a további fűtésdíj-emelkedéseket is.
Az új fúrások előkészítéséről azt követően döntött a Pannergy, hogy tavaly ősszel a társaság Mályiban eredménnyel járt. Az ott kialakított geotermikus kútból percenként 6600–9000 liter forró víz érkezik, ami a hazai viszonyok között kivételesnek mondható mennyiséget jelent. Az idehaza működő mintegy 1400 termálkút közül ugyanis csak három olyan van, amelyből percenként 6000 liternél több vizet lehet a felszínre hozni. Ezekben a kutakban a víz hőmérséklete ugyanakkor legfeljebb a 77 Celsius-fokot éri el, míg a mályi kútnál 105 Celsius-fokot is mértek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.