Újabb munkahelyeket teremt a magyar–kínai megállapodás

Újabb munkahelyeket teremtő megállapodással bővül a magyar–kínai stratégiai partnerség, amelynek keretében Budapesten hozza létre közép-európai központját Ázsia vezető biotechnológiai kutatóintézete – tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztálya kedden.

MNO
2011. 09. 13. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A China Hi-Tech Fair konferencián kedden Budapesten a magyar–kínai együttműködés eredményeiről és kilátásairól tartott előadást Mendelényi Dániel, a magyar–kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztosság titkárságának vezetője. Mendelényi Dániel a közlemény szerint hangsúlyozta: a megállapodással Magyarország új esélyt kap arra, hogy jelentős szerephez jusson a 21. század tudományának egyik legfontosabb területén. A beruházás pedig teret nyit a magyar kutatók számára ahhoz, hogy képességeiket idehaza kamatoztathassák.

A konferenciát követően Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke és Vang Csian (Wang Jian), a BGI vezérigazgatója együttműködési keretmegállapodást írt alá arról, hogy a sencseni (Shenzhen) székhelyű vállalat közép-európai központját (BGI Central Europe) a magyar fővárosban hozza létre. A BGI egész Ázsia vezető biotechnológiai kutatóintézete, amely még a kínai viszonyok között is kivételes dinamikájú fejlődési utat járt be. Országos és világhálózatot épít. A kutatóintézet jelentős sikere a humán gén feltérképezésében való részvétel, egészségügyi területen pedig világviszonylatban is kulcsszerepet játszik a magzati rendellenességek kiszűrését célzó nemzetközi biomedikális kutatási programokban.

A magyar–kínai gazdasági és üzleti kapcsolatok élénkítése szempontjából kiemelt jelentőségű keddi rendezvényen a kínai–magyar kapcsolatokról, az abban rejlő üzleti lehetőségekről hangzottak el előadások. Az előadók között szerepelt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke, Kao Csian (Gao Jian), a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete és Jüan Pao-cseng (Yuan Baocheng), Kína innovációs központjának számító Sencsen város alpolgármestere.

A negyedik alkalommal megrendezett China Hi-Tech Fair Budapest konferenciát és üzletember-találkozót idén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezte. Az eseményen elsősorban az infokommunikáció, a biotechnológia, az energiahatékonysággal, a környezetvédelemmel kapcsolatos technológiák és a kapcsolódó befektetések területén érdekelt vállalkozások, befektetők és szakmai szövetségek számára adott alkalmat a közvetlen partnerszerzésre – tartalmazza a közlemény.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.