Újabb mutatvány következhet a szocialisták kiütése után

Súlyos választási vereség várhat a kisebbségben kormányzó szocialistákra a november 20-i előre hozott parlamenti választáson, ha nem sikerül legalább minimális mértékben csökkenteniük a több mint 20 százalékosra duzzadt munkanélküliséget az évek óta súlyos válságban lévő Spanyolországban. Az ellenzék egyáltalán sincsen könnyű helyzetben, vezetőjük adócsökkentést és munkahelyeket ígér, de kérdés, hogy a szigorú pénzügyi helyzetben hogyan lehet ezeket a terveket valóra váltani.

Kovács András
2011. 09. 11. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A súlyos gazdasági válság, a több mint 20 százalékosra nőtt munkanélküliség és a kormánya iránti bizalom megrendülése miatt Lius Rodriguez Zapatero miniszterelnök július 29-én jelentette be, hogy előre hozott választások kiírását kezdeményezi november 20-ára. A 2004 óta hivatalban lévő politikus emellett arról is beszélt, hogy az új választáson már nem kíván még képviselő-jelöltként sem elindulni. Természetesen a döntéshez az is hozzájárulhatott, hogy a május 22-én megrendezett helyhatósági választáson a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) korábban nem látott vereséget szenvedett a Néppárttól (PP). A PP a voksok 37,53, míg a PSOE csupán a 27,79 százalékát szerezte meg.

A legfrissebb felmérések szerint a PP Mariano Rajoy vezetésével vélhetően abszolút többséget szerez majd a novemberi előre hozott választásokon, amely mindenképpen kedvezőbb helyzetet teremthet a súlyos gondokkal küszködő mediterrán államban. Mint ismert, eddig Zapatero kisebbségi kormányt vezetett, amely természetesen gyengítette a döntéshozatal hatékonyságát. A PP a jelenlegi állás szerint 47,1, míg a PSOE 32,3 százalékra számíthat, így vélhetően a jobbközép Néppárt képes lesz megszerezni az abszolút többséget a 350 fős parlamentben.

Nincs könnyű helyzetben

Rajoy, aki a 2004-es választási vereséget követően vette át a PP irányítását Maria Aznartól, és 2008-ban is vereséget szenvedett, új törvényeket ígért a vállalkozók számára, amely magában foglalja a társasági adó 5 százalékos csökkentését is. A pártelnök arról is beszélt, hogy győzelme esetén átalakítja a pénzügyi szektort, valamint a munkaügy és az energiapiac területén is jelentős változások lesznek.

Európa negyedik legnagyobb gazdasága az elmúlt hónapokban került a piacok célkeresztjébe, mivel sokak szerint képtelen lesz megbirkózni a belső problémákkal, így az államcsőd távoli lehetősége is fölmerült. Az esetleges csőd elkerülése miatt a kormányzó szocialisták kemény intézkedéseket vezettek be, valamint az Európai Központi Bank is közbelépett. Rajoynak győzelme esetén Európa legnagyobb munkanélküliséggel rendelkező országát kell vezetnie, és az európai általános lassulás és a cégcsődök felfutása miatt a kilátások sem túlságosan rózsásak.

A gazdaságra kell koncentrálni

„Kemény idők várnak ránk” – jelentette ki a PP miniszterelnök-jelöltje, majd hozzátette: súlyos eseményeket láttunk a közelmúltban, amelyek ízelítőt adhatnak az előttünk álló hónapok történéseiből. A politikus eme kijelentésével vélhetően arra utalt, hogy múlt hónapban a tízéves állampapírok hozama 325 bázisponttal emelkedett, így 5,17 százalékra ugrott. Az euróövezetből való kilépés nem lehet alternatíva a problémák megoldására – mutatott rá Rajoy.

A Néppárt elnöke korábban élesen ellenezte a homoszexuálisok házasságának a legalizálását, valamint az abortusztörvények könnyítését, most viszont azt ígérte, hogy kormányzása középutas és mérsékelt lesz. A felmérések azt mutatják, hogy abban az esetben, ha az ellenzéki párt a gazdasági kérdésekre fókuszál, akkor lényegesen könnyebb lesz a voksolás megnyerése, mintha a megosztó társadalmi problémákat tematizálná. Míg júniusban 13,8 százalékkal vezetett a PP, addig ez mostanra 14,8 százalékkal nőtt, ennek alapján a 2000-ben aratott sikernél is nagyobb lehet a parlamenti frakciója a Néppártnak.

Még próbálkoznak a szocialisták

Alfredo Rubalcaba, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje a gazdagok adóját szeretné megemelni, amivel megpróbálja visszaszerezni azoknak a támogatását, akik korábban még Zapatero mellett álltak. Másik törekvése, hogy a május óta tüntető fiatalokat maga mellé állítsa, és ígéretet tett arra, hogy a körükben lévő 46 százalékos munkanélküliséget csökkenteni fogja. A kisebbségben lévő kabinet idén 6 százalékra kívánja csökkenteni a tavaly még 9,2 százalékos költségvetési hiányt, így kerülve el azt, hogy az országnak a nemzetközi pénzügyi szervezetekhez kelljen fordulnia.

„Minden lehető forrást föl kell szabadítani a kis- és középvállalkozások támogatására, valamint az egyéni vállalkozók számára is biztosítani kell az adócsökkentés lehetőségét, egyéb intézkedésekkel egyetemben” – mindezeket Rajoy fogalmazta meg. November 20-a után kiderülhet, hogyan is kívánja ezeket végrehajtani.

(bloomberg.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.