Újabb szakember dobta be a törölközőt

A Die Welt arról tudósít, hogy az eurómentő-csomagok elleni tiltakozásul lemondott az EKB vezető közgazdásza. A Berner Zeitung értesülései szerint jelentősen nőnek a jövő évi svájci költségvetésben a menekültügyi kiadások.

2011. 09. 10. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Welt – welt.de

Jörg Eigendorf, Martin Greive és Jan Hildebrand Az EKB német vezető közgazdásza bedobja a törölközőt című cikkében tudósít az eurómentő-csomaggal kapcsolatos viták következményeiről.

Sokk érte az Európai Központi Bankot (EKB). A legnehezebb óráik egyikében lemondott vezető közgazdászuk, Jürgen Stark. A hivatalos indoklás szerint a lemondásnak személyes okai voltak. A valódi indok azonban az, hogy a vitatott állampapír-vásárlásokhoz nem kívánta tovább a nevét adni. A lemondás jelei már hosszabb ideje felfedezhetők voltak. Az európai jegybank állampapírjaik felvásárlásával támogatja a fizetési nehézségekkel küzdő államokat. Ennek az eljárásnak Stark mindig is éles bírálója volt, mert szerinte ezzel a bank kockára tette a politikai függetlenségét. Távozását jelzésnek szánja, ezzel kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy az EKB teljesen hibás irányba halad.

Berner Zeitung – bernezeitung.ch

Mischa Aebi Az afrikai menekültek miatt robbanásszerűen megnőttek a költségek című cikkében tudósít a svájci költségvetés egyik leggyorsabban növekvő tételéről.

Elsősorban az észak-afrikai menekültek miatt robbanásszerűen nőnek a Szövetségi Bevándorlási Hivatal (BFM) kiadásai. 2010-ben a hivatal teljes költségvetése elérte a 931 millió frankot. 2011-ben a kiadások már meghaladták az egymilliárd frankot, 2012-ben pedig már legalább 1,1 milliárdot fognak kitenni. Ez annyit jelent, hogy 2010 és 2012 között a menekültügyi kiadások 20 százalékkal emelkedtek.

Ehhez jönnek még olyan költségek, melyek már az előző esztendőben szerepeltek a büdzsében, de végül is nem valósították meg őket. A nagyszámú menekült ügyének feldolgozása érdekében jövőre a BFM 51 új, korlátozott idejű álláshelyet hoz létre 7,7 millió frankért. A legnagyobb fejezet a menekültek ellátása, ami 2011-ben 67 millióval, összesen 780 millió frankra emelkedett. Az előrejelzések szerint pedig 2012-ben 90 millió frankkal emelkednek az ellátási költségek is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.