Újra felavatják Bartók szobrát

Ismét áll Londonban Bartók Béla szobra a South Kensington metrómegállótól pár lépésre lévő Malvern Court előtti járdán; Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész alkotását, amely útépítés miatt került néhány évre raktárba, szombaton avatják fel újra ünnepélyes keretek között.

MNO
2011. 09. 22. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétméteres bronzszobrot, amely felöltőben, kalapban, zsebre dugott kézzel ábrázolja a nagy magyar zeneszerzőt, eredetileg 2004-ben leplezte le a Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) és a Bartók angliai népszerűsítéséért sokat dolgozó angol–walesi komponista, Peter Warlock (1894–1930) nevét viselő társaság. A szobrot 2009 áprilisában területrendezés és útépítés miatt a South Kensington-i önkormányzat elmozdította és a munkálatok idejére raktárba helyezte.

Az újraavatást két rendezvény előzi meg a héten: Bartókról szóló előadást tartottak szerdán az LMKK-ban a Brit–Magyar Baráti Társaság és Malcolm Rudland magyar származású angol zenész, a Peter Warlock Társaság tiszteletbeli főtitkára szervezésében. Két neves zenetudós, Malcolm Gillies ausztrál származású zenész és nyelvész, a Bartók in Britain című könyv szerzője, a londoni Metropolitan University rektora és Laki Péter, a New York állambeli Bard College Budapesten született zenetörténész professzora, a Bartók and His World című könyv írója beszélt a magyar zeneszerző életéről, munkásságáról.

Pénteken koncert lesz az Eaton Square-i, több száz fő befogadására alkalmas Szent Péter-templomban, ahol Bartók Béla, Peter Warlock és Henry Purcell angol barokk szerző műveit hallhatja majd a közönség. A fellépő művészek között van Vásáry Tamás, Laki Péter, Malcolm Rudland, a Daimon Vonósnégyes, az Albek Duo, Ronan Magill, Pusker Júlia, Tadashi Imai, Jonathan Slade és Hannah Porro.

A koncert végén az egybegyűltek fúvószene kíséretében felvonulnak a Sydney Place 7. számú ház elé, ahol Bartók 1922 és 1938 között rendszeresen megszállt londoni tartózkodásai idején, és ahol ma tábla őrzi emlékét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.