Újraéledt az élővilág a Szinvában

Ismét halak úsznak Miskolc patakjában, a Szinvában azt követően, hogy szeptember 9-én egy környezeti szennyezés miatt jószerivel valamennyi hal kipusztult.

MNO
2011. 09. 14. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horgászok szerint küszök, kárászok, keszegek jelentek meg újfent a Szinvában, a halak a patak Sajó-torkolatától úszhattak fel. Szakemberek szerint az élővilág újraéledt a Szinvában.

Az MTI szeptember 9-én számolt be a tömeges halpusztulásról, kedden pedig arról, hogy szerves mérgező anyag kerülhetett a vízfolyásba, ez okozhatta a bajt.

Sallai Ferenc, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: már az első vízmintákból, a helyszínen is megállapítható volt, hogy nem oxigénhiány okozta a halak pusztulását, az oldott oxigén mértéke mindenhol megfelelő volt.

A laborvizsgálatok szerves, toxikus szennyezőanyagra utalnak, ez okozta a gyors lefolyású, tömeges halpusztulást – ismertette a kommunikációs vezető, hozzátéve: a laborvizsgálatok ugyanakkor nem tudták pontosan kimutatni, hogy milyen anyag okozta a halpusztulást.

Miskolcot 15 kilométer hosszan szeli át a Szinva-patak, amelyet ipari szennyeződés már sehol nem fenyeget.

A miskolci önkormányzati cégeket tömörítő Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője, Pásztor Imre az MTI-nek azt mondta: a miskolci Városgazda Kft. munkatársai mintegy 250-300 kilogramm haltetemet szedtek össze.

Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pedig azt közölte: a miskolci rendőrkapitányság gazdaságvédelmi osztálya környezetkárosítás bűncselekményének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.