Uniós forrásból állítják helyre a vizes élőhelyeket

A Répce és a Rábca menti vizes élőhelyek helyreállítása, vízellátásának biztosítása a célja annak az Európai Unió által is támogatott programnak, amelynek megnyitóját csütörtökön tartották Répcelakon.

MNO
2011. 09. 08. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának szakmai támogatásával 78 millió 652 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyert a vízgazdálkodási és természetvédelmi célokat egyaránt szolgáló beruházásra.

A tervezett program két ütemben valósítható meg, először a Répce Répcelak és Hövej települések közötti szakaszán indulhatnak meg a kivitelezési munkálatok, erre szolgál a már elnyert pályázati támogatás, míg a Hövejtől a vízfolyás torkolatáig tartó szakaszának revitalizációjához további támogatásokra pályáznak – mondta el köszöntőjében Szilbekné Molnár Katalin, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság osztályvezetője.

A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javul majd a Répce Répcelak alatti mederszakaszának vízellátása, így a jelenleginél lényegesen nagyobb mennyiségű vizet lehet a mederben levezetni, jut elegendő víz a folyó középső és alsó szakaszára is, ami a jelenleginél ideálisabb körülményeket teremt a területen élő növény- és halfajok számára – fűzte hozzá.

A kivitelezési munkák során teljesen felújítják Répcelaknál a zsilipet, a több mint 17 kilométeres szakaszon mederkotrással kitisztítják a legjobban eliszapolódott részeket, a vízfolyást szegélyező bokrokra és árnyat adó fákra vigyázva rendbe teszik a folyópartot is, sőt ahol arra szükség van, fákat és cserjéket is ültetnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.