Ünnepnap lehet a nemzeti összetartozás napja

Ünnepnappá nyilváníttatná a Délvidéken a nemzeti összetartozás napját (június 4-ét) Német László, a nagybecskereki egyházmegye püspöke, aki szerdán jelezte, hogy ebben a szellemben javaslatot terjeszt elő a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) pénteki szabadkai ülésén.

MNO
2011. 09. 14. 13:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Német László Nagybecskereken, a magyar köztársasági elnök vajdasági látogatáson tartózkodó felesége, Schmittné Makray Katalin előtt vázolta fel ötletét. Ha az előterjesztést sikerül átültetni a gyakorlatba, az a többi, magyar kisebbségek lakta területnek is ösztönző példa lehet – vélekedett. A püspök azt is elmondta, hogy szívesen látnák a magyarországi középiskolásokat a térségben.

A 135 ezer lelkes, 30-40 százalékos munkanélküliséggel küzdő Nagybecskerek az egyik legdélebbi település Szerbiában, ahol még van magyar nyelvű középfokú oktatás.

Az új kormány egy erős nemzetet szeretne építeni a határok módosítása nélkül – hangsúlyozta Katalin asszony a muzslyai katolikus fiúkollégiumban. „Nagyon örülök, hogy itt vagyok most, és még sok mindent nem láttam, úgyhogy valószínűleg majd egyszer visszajövök megint” – ígérte.

Katalin asszony első önálló útjának utolsó állomása Tóthfalu és Szabadka, ahol egy oktatási intézményt és egy kulturális központot keres fel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.