Úton a bankadó Szlovákiában is

A szlovák kormány szerdán elfogadta a speciális bankadó bevezetésére tett pénzügyminisztériumi javaslatot – jelentette be szerdán a kormányülés után a pénzügyminiszter.

MNO
2011. 09. 21. 19:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ivan Miklos javaslata szerint a jövő évtől kezdve Szlovákiában 0,2 százalékos adót vetnének ki a kereskedelmi bankoknál elhelyezett vállalati betétekre, ha a parlament jóváhagyja a bankadót.

Az adóból 41 millió euró folyna be az államkasszába, és Miklos tájékoztatása szerint egy tartalékalapot képeznének a bankok számára, az összeg nem kerülne a központi költségvetésbe. Az összegyűlt pénzből támogatnák egy esetleges válság során bajba jutott bankokat.

A 2009 óta az euróövezet tagjának számító Szlovákia mellett többek között Lengyelország, Szlovénia, Románia, Horvátország és Bulgária is fontolgatja a bankadó bevezetését. Az Európai Bizottság tavaly október elején hivatalos javaslatot dolgozott ki a bankadó európai uniós bevezetésére. A részletekről azonban egyelőre nincs megállapodás.

Az MTI korábbi híre szerint tavaly 513,9 millió euró volt a szlovákiai bankok adózott nyeresége, ami több mint a duplája a 2009-es évinek a szlovák nemzeti bank adatai szerint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.