Vádat emeltek a rendkívül kegyetlen elkövető ellen

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt az ellen a 27 éves miskolci férfi ellen, aki 2009. szeptember 2-án Miskolcon, az avasi lakótelepen megölte nőismerősét, majd a holttestet az áldozat kocsijának ülésére tette – tudatta a főügyészségi osztályvezető ügyész szerdán.

MNO
2011. 09. 14. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martossy György elmondta: a vádlott és a nő gyerekkoruk óta ismerték egymást. A nő támogatta a vádlottat a mindennapi megélhetésben és a beilleszkedésben, ugyanis a férfi 2007-ben szabadult hatéves fegyházbüntetéséből, amelyre fegyveres rablás miatt ítélték. Rendszeresen tartották a kapcsolatot telefonon, és gyakran találkoztak is, ilyenkor a nő kisebb-nagyobb pénzösszegeket is átadott a vádlottnak.

Két évvel ezelőtt, szeptember 2-án az egyik találkozásukkor a vádlott egy késsel tizenegyszer megszúrta ismerősét a felső testén. A szúrások megsértették a tüdőt, a rekeszizmot, a májat és az ágyéki csigolyákat is, valamint átvágták a főverőér hasi szakaszát. A sértett belehalt a szúrásokba. A vádlott a nőt betette annak autójába, és az avasi lakótelepre vitte, majd a kocsit lezárta.

A sértettet édesanyja kezdte el keresni, és másnap a rendőrség is bekapcsolódott a kutatásba. Így jutottak el a vádlotthoz; ő a cselekményről semmit nem mondott, de közölte, hogy telefonja ismerősénél maradt. Ezután a vádlott telefonját csörgetve állapították meg a rendőrök, hogy hol lehet a készülék, így találták meg az autót és a holttestet két nappal a cselekmény után.

A férfi tagadja a bűncselekmény elkövetését. A csaknem két évig tartó nyomozás során rengeteg tanút hallgattak ki, számos szakértőt vontak be az eljárásba, és értékelték a mobiltelefonok hívási adatait is.

Megállapították, hogy a nő a halála előtt Miskolcon, az avasi lakótelepen tartózkodott, mert mobilja az ottani átjátszótoronyra csatlakozott. Feltehetőleg este 10 óra körül még élt, mert az utolsó hívást ekkor kezdeményezték telefonjáról.

Az orvos szakértő megállapítása szerint a halál az utolsó hívás után, a megtalálás előtt két nappal következett be. Nagyon sok védekezésre utaló sérülés volt a testén, és nem a kocsiban ült megölésekor. A helyszíni szemle is megállapította, hogy úgynevezett berendezett helyszín volt az autóban.

A sértett körömnyiradék-mintájából kimutatták a vádlott DNS-ét. Az orvos szakértő azt is megállapította, hogy a sérüléseket legalább tíz centiméter hosszú eszközzel, „kitartóan, gátlástalanul, emberi mivoltából kivetkőzve, rendkívüli embertelenséggel okozta az elkövető” – mondta az osztályvezető ügyész.

A gyilkos eszközt nem sikerült megtalálni. A főügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat, és életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban.

A megyei bíróság az új eljárási szabályok alapján az ügyet kiemelt ügyként fogja tárgyalni. A vádlott előzetes letartóztatásban van – közölte Martossy György.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.