Várjáték a Zrínyi-kultusz jegyében

Horvát és magyar települések képviselőinek részvételével, Zrínyi Miklós költő és hadvezér kultuszát ápolva rendeznek várjátékot és kulturális bemutatót szombaton a Zala megyei Beleznán.

MNO
2011. 09. 08. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A település határában állt egykor az a földvár, amely a Zrínyiek egyetlen, a mai Magyarország területén épített objektuma volt. A közelmúltban indult ásatások és a korábbi történelmi kutatások alapján ma már tudni lehet, hogy a szigetvári hős Zrínyi Miklós Kecskés nevű familiárisának egykori udvarháza helyére épült a vár, amely a törökök elleni védekezésül szolgált – idézte fel Gigler Ildikó, Belezna jegyzője.

A Zrínyi-Újvár nevét viselő várjáték és kulturális bemutató már az ötödik lesz, s a rendezvény keretében a horvát és magyar, egymásnak szomszédos települések együtt emlékeznek meg a Zrínyiekről. Zrínyi Miklós költő és hadvezér nemcsak magyar főúr, hanem horvát bán is volt, és a közös történelmi múlt és a hagyományok felelevenítésére és ápolására 2006-ban Belezna, Murakeresztúr, Zákányfalu és Őrtilos önkormányzata, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kötött megállapodást, amelyhez a horvátországi Alsódombord (Donja Dubrava), Muravid (Donji Vidovec) és Légrád is csatlakozott. Tavaly a magyarországi Molnárival bővült ez a kör.

A fesztivál programjaiban együttműködő önkormányzatok a Zrínyi-kultusz jegyében minden évben közös programokat szerveznek, a várjáték pedig akár szójátéknak is tekinthető, mert az ásatások helyszínén ma már – vagy még – nincsenek várfalak. A helyhatóságok tervei között szerepel a vár egy részletének rekonstruálása, a romok ugyanis a zalai Belezna és a somogyi Őrtilos közigazgatási határán, már somogyi oldalon, a Mura bal partján találhatók.

Akik ellátogatnak a Hende Csaba honvédelmi miniszter védnökségével zajló szombati programokra, részt vehetnek a kulturális bemutatókon és a hadtörténethez kapcsolódó programokon. Padányi József, a nemzetvédelmi egyetem megbízott rektora a vár feltárásának eddigi eredményeiről tart előadást, a gyerekek pedig kipróbálhatják a kardkészítést, a lándzsavetést, a pajzsfestést, vagy akár az íjászatot is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.