Védett lesz az őstőke

Hivatalosan is felveszik Ausztria védett természeti értékeinek listájára azt az ötszáz éves burgenlandi szőlőtőkét, amely a zöld veltelini fajta egyik ősének egyetlen ismert példánya.

MNO
2011. 09. 09. 6:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szőlőtőke a mai burgenlandi tartományi székhely, Kismarton egyik városrészében, a bortermelő hagyományaira büszke St. Georgenben található. A védett természeti értéket jelző tábla ünnepélyes felavatására szombaton a St. Georgenben megrendezendő nyitott pincék napja keretében kerül sor. Az emléktábla-avatáson részt vesz Nikolaus Berlakovich osztrák mezőgazdasági miniszter is.

A helybeliek körében évtizedek óta járta a szóbeszéd egy „őstőkéről”, amely valahol a város körüli szőlőkben található. A szőlőtövet végül 2000-ben, egy idős helyi lakos elmondása alapján találták meg, egy elhagyott legelőn. Genetikai kutatások eredményeként 2009-ben bebizonyosodott róla, hogy az Ausztriában rendkívül elterjedt zöld veltelini egyik, addig ismeretlen fajtáját képviseli. A megtalálási helyéről St. Georgen-inek elnevezett fajtát az elmúlt években sikeresen szaporították. Maga az „őstőke” 2010 elején kis híján elpusztult, miután ismeretlen tettesek súlyosan megrongálták.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.