Véget vet a „halottak uralmának” a posta

Véget vet a „halottak uralmának” az amerikai posta, amely a jövőben lehetővé teszi, hogy élő embernek szentelt bélyegek is forgalomba kerüljenek.

MNO
2011. 09. 27. 2:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai posta 2007. január 1-jétől érvényben lévő szabálya szerint neves ember leghamarabb csak az elhunyta után öt évvel kerülhetett bélyegre. Korábban ez tíz év volt, a hagyomány szerint csak az elnökök képeztek kivételt, őróluk egy évvel haláluk után bélyeggel emlékezik meg a posta.

A jövőben híres amerikai zenészeket, írókat, művészeket és sportcsillagokat, valamint más ismert embereket vesznek majd számításba a bélyegtervezéskor. „Ez a módosítás lehetővé teszi számunkra, hogy különböző emberek előtt tisztelegjünk, és addig részesüljenek ebben, míg életben vannak” – fogalmazott Patrick Donahoe postavezér.

A hivatal bízik abban, hogy a változtatás révén sikerül kiterjeszteni a gyűjtők érdeklődését. A jelöltekről szóló javaslatokat a Facebook és a Twitter közösségi portálokon, az amerikai posta honlapján és természetesen levélben is várják.

Az ajánlóbizottság évente 40 ezer javaslatot kap, ezt szűkítik le ötvenre, a végső választást a posta feje hozza meg.

Az amerikai posta súlyos anyagi gondokkal küzd, a bélyeggyűjtés iránti érdeklődés fokozása a remények szerint segíthet növelni a bevételeket. A bélyegeket manapság már alig használják levél- vagy csomagfeladáshoz, inkább csak a gyűjtők vadásszák őket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.