Véget vetnének az egyházi épületek elcsúfításának

Kárpátalja történelmi szakrális építményeinek a megóvására és a templomépítések terén tapasztalható káosz megszüntetésére szólítja fel az ukrajnai megye vezetését pénteken közzétett nyílt levelében a megyei építészeti és művészeti tanács.

MNO
2011. 09. 23. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ismert helyi építészekből és művészekből álló testület 16 tagja által jegyzett levél többek között megállapítja, hogy az utóbbi évtizedekben Kárpátalján nem volt kiegyensúlyozott építészetpolitika, nem tartották szem előtt a kulturális és építészeti örökség megőrzését, nem működtek a kulturális örökség védelmét szolgáló törvények, ehelyett ellenőrizetlenül virágzott az amatörizmus. Mindez ahhoz vezetett, hogy a korábban nem tapasztalt templomépítési hullám közepette az egyházi építmények elveszítették építészeti, esztétikai értéküket, meggondolatlan elhelyezésük következtében diszharmóniát váltanak ki, sőt rombolják maguk körül a teret, és végső soron elcsúfítják Kárpátalja tájait – olvasható a dokumentumban.

Az aláírók szerint a helyi közösségek amatőr templomépítészeti tevékenysége nem ismer határokat, nem tiszteli az építészeti hagyományokat, épületeket, híján van az elemi ízlésnek, felelőtlenül alkalmaz formákat, színeket, anyagokat. Ezzel a hozzáállással a vidék számos településén csúfították már el az egyházi létesítményeket – állapítja meg az írás. A nyílt levél aláírói szerint a legújabb tendencia Kárpátalján a régi templomok – köztük számos nagy építészeti értékkel bíró építmény – szerkezetébe történő beavatkozás; nagy összegeket fordítanak arra, hogy elrondítsák a legértékesebb falusi és városi szentélyeket. Így tették tönkre visszafordíthatatlanul például a páratlan szépségű faragott ajtóval rendelkező, 1762-ben épült poroskovói (Poroskő) templomot – írják.

A levél szerzői szerint a kaotikusan épített és átalakított templomok bántják a normális ízléssel rendelkező emberek szemét és nevetségessé teszik, rossz színben tüntetik fel a kívülállók előtt Kárpátalja valamennyi lakóját. A mostani helyzetben hiú ábránd a térség idegenforgalmának a fejlesztéséről elmélkedni – vélik az aláírók. Végezetül arra szólítják fel Kárpátalja megyei vezetőit és az egyházak püspökeit, hogy fogjanak össze és közös erővel vessenek véget annak a káosznak, amely a szakrális építészetben uralkodott el a régióban.

Kárpátalján az 1990-es évek eleje óta több mint 100 görög katolikus és 85 pravoszláv templomot szenteltek fel, és jelenleg is 65 görög katolikus és 80 ortodox szentély építése van folyamatban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.