Végül megúszta a volt náci

A német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) az ötvenes évek végétől náci háborús bűnöst foglalkoztatott Dél-Amerikában – derült ki a szolgálat által nyilvánosságra hozott iratokból, amelyekről a dpa német hírügynökség számolt be vasárnap.

MNO
2011. 09. 26. 0:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1906-ban született és 1984-ben elhunyt Walther Rauff az SS tagjaként részt vett olyan teherautók konstrukciójában és alkalmazásában, amelyeknek a rakodóterébe vezetett kipufogógázzal tömegesen öltek meg embereket. A második világháborút követően 1947-ben Rauffnak sikerült megszöknie egy olaszországi internáló táborból, majd Ecuadorba vándorolt ki, ahol kereskedő lett. Ott a BND egyik munkatársa – akivel még a náci időkben ismerkedett meg – az ötvenes évek végén beszervezte.

Rauff 1960 és 1962 között titkosszolgálati kiképzésben részesült, jóllehet akkor már letartóztatási parancsot adtak ki ellene. Jelentései a BND szerint értéktelenek voltak, ezért megkurtították honoráriumát. 1963-ig összesen 70 ezer márkát fizettek ki neki. 1962 decemberében Chilében letartóztatták, de nem adták ki, s végül szabadon engedték. A BND története elnevezésű kutatócsoport vezetője, Bodo Hechelhammer nyilatkozatban jelentette ki, hogy mai politikai-erkölcsi szemszögből nézve elfogadhatatlanok Rauff beszervezésének indokai.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.