Veszteségessé válhat az IMF, ha még több kölcsönt ad

Kevésnek bizonyulhat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénze, ha a globális pénzügyi helyzet romlása miatt több ország fordul a szervezethez kölcsönért – áll az IMF egy Reuters által megszerzett belső dokumentumában.

MNO
2011. 09. 10. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Valutaalap munkatársai szerint az IMF mintegy 390 milliárd dollárnyi kölcsönt nyújthat anélkül, hogy mérlege veszteségessé válását kockáztatná. A szeptember 7-én született belső dokumentum a nemzetközi pénzügyek alakulásának különböző változatait veszi számba, s úgy számol, hogy a legrosszabb esetben mintegy 840 milliárd dollár kölcsönt is igényelhetnek az IMF-től. Júniusban a valutaalap munkatársai a legrosszabb esetre még csak 640 milliárd dolláros kölcsönigénnyel számoltak.

A belső dokumentum szükségesnek mondja, hogy újabb hat hónapra, 2011. október 1-jétől a jövő év márciusának végéig helyezzék készenlétbe az IMF válságalapját, amelyet tavaly a tízszeresére növeltek, miután a világ tizenkilenc legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G-20 csoport azt kérte, hogy a globális pénzügyi válság miatt háromszorozzák meg az IMF hitelforrásait.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.