Vettel indulhat az élről Szingapúrban + Képek

A világbajnokságot óriási fölénnyel vezető Sebastian Vettel indulhat az első helyről Szingapúrban. A címvédő csapattársát, Mark Webbert előzte meg, így Red Bull első sor lesz a vasárnap kettőkor kezdődő lámpafényes versenyen.

2011. 09. 24. 16:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vettel idén tizenegyedszer rajtolhat a pole pozícióból, miután szombaton magabiztosan megszerezte az első rajthelyet. A világbajnoki címre még matematikai eséllyel bíró pilóták közül Webber indulhat a második rajtkockából, így az idei szezonban ez lesz az ötödik Red Bull első sor. Az osztrák csapat erejét hűen tükrözi, hogy rajtuk kívül még egyetlen csapat sem tudott az idén időmérőt nyerni.

A Red Bullt a McLaren Mercedes versenyzői követik: a harmadik helyet Jenson Button szerezte meg Lewis Hamilton előtt. A ferraris Fernando Alonso csupán az ötödik rajtkockából indulhat a holnapi villanyfényes versenyen.



Az időmérő edzést a Q2-ben meg kellett állítani pár percre, mert a japán Kamui Kobayashi odacsapta Sauberjét a falnak, miután kibabrált vele a kerékvető. A pályamunkásoknak és a szervezőknek korábban is voltak problémái a pályán található kerékvetőkkel, mivel azok a pénteki első szabadedzés közben elmozdultak. Ezért néhányat gyakorlatilag megszüntettek péntekről szombatra virradóra, s helyükre felfestés került. Ugyanakkor néhány helyen megmaradtak a szokatlanul magas rázókövek, melyek csak úgy „dobálják” a rájuk túl nagy sebességgel ráhajtó versenygépeket.

Vettel már Szingapúrban világbajnok lehet

A világbajnokságot hat futammal a vége előtt Vettel vezeti 284 ponttal. A német címvédő 112 ponttal előzi meg Alonsót, így akár már a holnapi futamon bebiztosíthatja második vb-címét. Ehhez annyit kell tennie, hogy 13 ponttal többet szerez a spanyolnál, s mivel a második helyért óriási a küzdelem, így Vettelnek Buttonnál és Webbernél is 8 ponttal kellene többet gyűjtenie, miközben Hamilton nem végezhetne előtte. Ha ez összejön neki, ő lehet a Forma–1 történetének legfiatalabb kétszeres világbajnoka is, megelőzve a jelenlegi rekordert, a ferraris Alonsót. A spanyol 2006-ban már betöltötte a 25-öt, amikor másodszor lett világbajnok, míg Vettel júliusban ünnepelte a 24. születésnapját.



A statisztikák mindenesetre Vettel mellett szólnak: ekkora előnyt még nem tékozolt el korábban senki, s aki már nyolc futamot megnyert egy idényben, az mindig világbajnok lett a szezon végén. Öt futammal a vége előtt legutóbb 19 évvel ezelőtt, 1992-ben avattak világbajnokot: Nigel Mansell a Hungaroringen biztosította be vb-címét.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azonban még nem készül az ünneplésre. A Forma–1 hivatalos honlapjának adott interjújában elmondta, hogy még nem hűtötték be a pezsgőt. „Jelen pillanatban nem foglalkozunk a világbajnokság állásával. Ugyanazzal a céllal vagyunk itt, mint Monzában vagy Spában: megpróbáljuk megnyerni a versenyt” – mondta Horner. A csapatfőnök szerint a legfontosabb, hogy továbbra is az előttük álló feladatra koncentráljanak. „Meg kell nyerni a versenyeket és maximalizálni a teljesítményünket. Ha ez megvan, a bajnokság is meglesz” – tette hozzá.



Eredmények, időmérő edzés, Szingapúr:
1. Sebastian Vettel (német, Red Bull-Renault), 1:44.381 perc,
2. Mark Webber (ausztrál, Red Bull-Renault), 1:44.732,
3. Jenson Button (brit, McLaren-Mercedes), 1:44.804,
4. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes), 1:44.809,
5. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari), 1:44.874,
6. Felipe Massa (brazil, Ferrari), 1:45.800,
7. Nico Rosberg (német, Mercedes), 1:46.013,
8. Michael Schumacher (német, Mercedes), 1:46.043,
9. Adrian Sutil (német, Force India-Mercedes), 1:47.093,
10. Paul di Resta (brit, Force India-Mercedes), 1:47.486.
A tavalyi versenyt az első helyről induló Alonso nyerte Vettel előtt.

A világbajnokság élmezőnye hat futammal a vége előtt, pilóták:
1. Sebastian Vettel 284 pont
2. Fernando Alonso 172
3. Jenson Button 167,
4. Mark Webber 167,
5. Lewis Hamilton 158,
6. Felipe Massa 82.

Konstruktőrök:
1. Red Bull 451 pont
2. McLaren Mercedes 325,
3. Ferrari 254,
4. Mercedes 108.



Fotók: Reuters

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.