időjárás 11°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Vietnami, kínai és orosz számlálóbiztosokat is várnak

MNO
2011.09.29. 06:13

Négy kérdés vonatkozik a nemzetiségre, a nyelvi kötődésre az idei, október 1. és 31. között tartandó népszámláláson – mondta Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812244" target="_blank"><strong>• Az adatszolgáltatásra az internet a leggyorsabb lehetőség</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812648" target="_blank"><strong>• A fedél nélkülieket is összeírják majd a népszámlálás során</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812380" target="_blank"><strong>• Figyeljenek: péntekig érkeznek a népszámlálási kérdőívek</strong></a>

A szóvivő közölte: a személyi kérdőíven az a kérdés szerepel, hogy a válaszadó mely nemzetiséghez tartozónak érzi magát, a megjelöltön kívül tartozik-e másik nemzetiséghez is, valamint rákérdeznek az anyanyelvre, és arra is, családi, baráti közösségben mely nyelvet használja. Kitért arra: Magyarországon 13 kisebbséget tartanak hivatalosan számon, ezeknek van kisebbségi önkormányzatuk is.

A kérdőív ötödik, a nemzetiségről és a nyelvi kötődésről is szóló – nem kötelezően kitöltendő – fejezetének első részében az alábbi választási lehetőségek szerepelnek: magyar, bolgár, cigány (roma), görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán. Ezeken kívül külön feltüntetik a valószínűsíthetően nagy számban Magyarországon élő további kisebbségek közül – betűrend szerint – az arabot, a kínait, az oroszt és a vietnamit, de az „egyéb” rovatban más kisebbség megjelölésére is lehetőséget nyújtanak – jegyezte meg a szóvivő.

Virágh Eszter szólt arról is: a KSH igyekszik elérni, hogy a számlálóbiztosok közé az adott nemzetiségi közösség tagjai közül is kerüljenek be, az eddigi adatok szerinti számarányuknak megfelelően. Ez véleménye szerint megkönnyítheti az adatszolgáltatást, mert megoldja az esetleges nyelvi nehézségeket és a kisebbséghez való tartozás bevallásának hajlandóságát is elősegítheti.

A KSH adatai szerint Magyarországon csaknem 200 ezer külföldi állampolgár is tartózkodik, közülük azok, akik életvitelszerűen legalább három hónapja itt élnek, a törvény alapján kötelesek adatot szolgáltatni a népszámláláson. A külföldiek közül 164 ezren európaiak, 25 ezren ázsiaiak (ebből 11 ezer a kínai, 3 ezer a vietnami), csaknem 5 ezren amerikaiak, 2500-an pedig afrikaiak.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.