Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Vietnami, kínai és orosz számlálóbiztosokat is várnak

Négy kérdés vonatkozik a nemzetiségre, a nyelvi kötődésre az idei, október 1. és 31. között tartandó népszámláláson – mondta Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812244" target="_blank"><strong>• Az adatszolgáltatásra az internet a leggyorsabb lehetőség</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812648" target="_blank"><strong>• A fedél nélkülieket is összeírják majd a népszámlálás során</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812380" target="_blank"><strong>• Figyeljenek: péntekig érkeznek a népszámlálási kérdőívek</strong></a>

MNO
2011. 09. 29. 6:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szóvivő közölte: a személyi kérdőíven az a kérdés szerepel, hogy a válaszadó mely nemzetiséghez tartozónak érzi magát, a megjelöltön kívül tartozik-e másik nemzetiséghez is, valamint rákérdeznek az anyanyelvre, és arra is, családi, baráti közösségben mely nyelvet használja. Kitért arra: Magyarországon 13 kisebbséget tartanak hivatalosan számon, ezeknek van kisebbségi önkormányzatuk is.

A kérdőív ötödik, a nemzetiségről és a nyelvi kötődésről is szóló – nem kötelezően kitöltendő – fejezetének első részében az alábbi választási lehetőségek szerepelnek: magyar, bolgár, cigány (roma), görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán. Ezeken kívül külön feltüntetik a valószínűsíthetően nagy számban Magyarországon élő további kisebbségek közül – betűrend szerint – az arabot, a kínait, az oroszt és a vietnamit, de az „egyéb” rovatban más kisebbség megjelölésére is lehetőséget nyújtanak – jegyezte meg a szóvivő.

Virágh Eszter szólt arról is: a KSH igyekszik elérni, hogy a számlálóbiztosok közé az adott nemzetiségi közösség tagjai közül is kerüljenek be, az eddigi adatok szerinti számarányuknak megfelelően. Ez véleménye szerint megkönnyítheti az adatszolgáltatást, mert megoldja az esetleges nyelvi nehézségeket és a kisebbséghez való tartozás bevallásának hajlandóságát is elősegítheti.

A KSH adatai szerint Magyarországon csaknem 200 ezer külföldi állampolgár is tartózkodik, közülük azok, akik életvitelszerűen legalább három hónapja itt élnek, a törvény alapján kötelesek adatot szolgáltatni a népszámláláson. A külföldiek közül 164 ezren európaiak, 25 ezren ázsiaiak (ebből 11 ezer a kínai, 3 ezer a vietnami), csaknem 5 ezren amerikaiak, 2500-an pedig afrikaiak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.