Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Visszafogott az INA

Az INA horvát energiaipari csoport visszafogta szíriai olaj- és gáztermelését, mert az ország ellen a hónap eleje óta olajembargó van érvényben.

MNO
2011. 09. 28. 14:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol többségi tulajdonában álló INA szerdán ismertetett közleménye szerint a vállalat napi 1,5 ezer hordóval csökkentette szíriai szénhidrogén-termelését. Az INA azt nem közölte, hogy mekkora a termelése Szíriában, csak annyit jegyzett meg, hogy világszerte meglévő olajmezőin napi 76 223 hordó nyersolajat termel ki.

Az INA mellett más olajipari cégek is visszafogták már szíriai termelésüket. A Gulfsands Petroleum PLC brit olajipari cég arról számolt be, hogy a szíriai hatóságok követelésére 40 százalékkal csökkentette olajtermelését, de visszafogta termelését egyebek között a Royal Dutch Shell és a francia Total is. A Financial Times kedden arról írt, hogy az Európai Unió olajembargója miatt nincs vevő a szíriai nyersolajra, annak ellenére, hogy Damaszkusz nyomott áron kínálja. A lapjelentés szerint emiatt Szíria összes olajtárolója színültig telt, további nyersolajat egyszerűen már nincs hol tárolni.

A Nemzetközi Energiaügynökség adata szerint Szíria napi 370 ezer hordó kőolajat termelt az embargó előtti utolsó hónapban, augusztusban, a kivitel akkor napi 150 ezer hordó volt. Ennek 95 százaléka az Európai Unióba irányult, elsősorban Olaszországba és Németországba. Szíria teljes bevételének csaknem harmada származott az olajexportból. Az Európai Unió szeptember elején léptette hatályba a szíriai olaj és olajtermékek behozatalának a tilalmát, mert a damaszkuszi rezsim továbbra is brutálisan és véresen elnyomja a belső tiltakozásokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.