Visszahozná az amerikaiakat az elnök

Amerikai sajtójelentések szerint 300 milliárd dolláros új munkahelyteremtő programot hirdet meg csütörtöki kongresszusi beszédében az amerikai elnök.

MNO
2011. 09. 07. 8:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barack Obama a belső fogyasztást ösztönző adókönnyítések, infrastuktúraberuházások állami finanszírozása, és az amerikai államoknak nyújtott közvetlen támogatások révén akarja növelni a munkahelyek számát. „Vissza kell hozni az amerikaiakat a termelésbe, és itt az ideje, hogy a kongresszus tegyen is ennek érdekében” – jelentette ki hétfőn Detroitban Obama a munka amerikai ünnepe alkalmából elmondott beszédében, amelyben megismételte, hogy szeptember 8-án a kongresszusban javaslatokat terjeszt elő a gazdaság élénkítésére, a munkahelyek számának növelésére. Akkor a tervezett intézkedésekről konkrétumok még nem szivárogtak ki.

Az Egyesült Államokban a munkanélküliségi ráta jelenleg rendkívül magas, 9,1 százalékos, és ez jelentősen beárnyékolja Obama újraválasztási esélyeit. Elemzők a magas munkanélküliséget vélik az amerikai gazdasági lassulás első számú okának, hiszen a gazdasági növekedés kulcsának tartott belső fogyasztás a foglalkoztatottság emelése nélkül számottevően nem élénkíthető.

Obama elnök a múlt héten Alan Kruegert, a Princetoni Egyetem közgazdászprofesszorát, munkaerő-piaci szakértőt jelölte a Fehér Ház gazdasági tanácsadói tanácsának élére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.