Visszatértek a kihaltnak hitt állatok

Vadvédelmi szakemberek ünneplik, hogy visszatértek a már kihaltnak hitt vadászgörények Dél-Dakotába.

MNO
2011. 09. 26. 5:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Badlands Nemzeti Park háromnapos ünnepséget rendezett a menyétfélékhez tartozó apró ragadozó négy példányának szabadon engedése alkalmából. Az erdőben a vadászgörények rögtön tették a kötelességüket: prérikutyákra vadásztak.

A feltételezések szerint a vadászgörények az 1970-es években vesztek ki a nemzeti park vidékéről. Egy közeli farm kutyája azonban 1981-ben végzett eggyel, ez pedig arra sarkallta a szakembereket, hogy a teljes populációt visszaállítsák. Az azóta eltelt három évtized során a nyolcvanas évek 18-as egyedszáma mára több mint ezerre hízott.

Vadvédelmi szakemberek remélik, hogy a vadászgörény 2020-ra lekerülhet a fokozottan veszélyeztetett állatok vörös listájáról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.