Visszavonták Kertész és Gergényi kitüntetéseit + Képriport

Visszavonta Kertész Ákos író budapesti díszpolgári címét és Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány fővárosi kitüntetéseit szerdai rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/811229" target="_blank"><strong>• 40 ezerre emelték a támogatási összeget </strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/811175" target="_blank"><strong>• Az MSZP nem akarta, de tárgyalnak Kertészről és Gergényiről</strong></a>

MNO
2011. 09. 21. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cím visszavonását kezdeményező előterjesztést 20 igen, 9 nem és 2 tartózkodó szavazattal fogadta el a testület. A Fidesz–KDNP és a Jobbik képviselői igennel szavaztak, az MSZP-frakció és az LMP-s Kaltenbach Jenő nemmel voksolt, míg a másik két LMP-s képviselő tartózkodott.

Németh Zoltán, az indítványt benyújtó Fidesz–KDNP-frakció vezetője az ülés előtt azzal indokolt az MTI-nek: „Kertész Ákos nem méltó arra, hogy továbbra is a főváros díszpolgára maradjon, érdemtelenné és méltatlanná vált azon magyargyalázó kijelentései után, amelyeket az Amerikai Népszavában megjelentetett.”

Gergényit is megfosztották címeitől

A jobbikos Szabó György indítványában azzal indokolt, hogy a volt rendőrségi vezető a 2006 őszén történtek miatt nem érdemes arra, hogy a Budapest-díj és a Főváros Közbiztonságáért Emlékérem kitüntetettje legyen. A képviselők 19 igen szavazattal, az MSZP 8 nem voksa ellenében fogadták el az erről szóló előterjesztést.

Gergényi Péter 2006. november 17-én „a főváros közbiztonságának megszilárdítása érdekében végzett intenzív és innovatív munkájáért” kapott Budapest-díjat, továbbá „a főváros rendvédelmének és közbiztonságának megteremtésében vállalt kiemelkedő és sikeres vezető tevékenysége elismeréseként” részesült a Főváros Közbiztonságáért Emlékérem elismerésben.

Döntenek CET-ügyben

Jogi lépéseket tehet Budapest vezetése a CET-ügyben a Fővárosi Közgyűlés szerdai, rendkívüli ülésen született határozata értelmében. A zárt ülésen tárgyalt előterjesztésben felhatalmazták Tarlós István főpolgármestert, hogy tegye meg a jogi lépéseket annak érdekében, hogy a szerződés megszüntetéséből eredő igényeket peren kívül vagy per útján érvényesítse. A Duna-parti CET beruházója, a Porto Investment augusztus 31-én közölte, hogy felmondta a szolgáltatási szerződését a fővárossal. Ennek okaként Budapest súlyos szerződésszegéseit jelölték meg. A Porto szerint törvénytelenül hívták le a bankgaranciát, jogtalanul érvényesítettek ebből késedelmi kötbért, és „elijesztik a bérlőket olyan hajmeresztő ötletekkel, mint a bánatpénz”.

A Főpolgármesteri Hivatal erre úgy reagált, hogy a Porto nem tudja vagy nem akarja befejezni a projektet, így a közszolgáltatási szerződés felbontása a fejlesztő tehetetlenségének nyílt beismerése. A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott mintegy 27 ezer négyzetméteres komplexum kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni.

Radarral nézik át az Aquincumot

Talajradarral térképezik fel az Aquincum eddig feltáratlan részeit a Budapesti Történeti Múzeum és az Osztrák Régészeti Intézet szakemberei, miután a Fővárosi Közgyűlés a szerdai ülésén egyhangú döntéssel hozzájárult az idei munkálatokhoz. A magyar és az osztrák intézmény korábban öt évre szóló megállapodást kötött egymással közösen végzendő régészeti kutatásokra, illetve mérésekre. Ennek az együttműködésnek a részeként indítanak most projektet az aquincumi polgárváros nyugati, jórészt eddig „kutatlan” részének geodéziai felmérésére. Ez – az előterjesztés szerint – egyedülálló lehetőséget biztosítana föld alatt rejtőző utcák, házak úgynevezett roncsolásmentes régészeti feltérképezésére. A vizsgálat eredményeit, tehát az így elkészülő aquincumi térképet a magyar és az osztrák fél várhatóan már a 2012-es bulgáriai limeskongresszuson bemutatja. A javaslatot egyhangúlag elfogadta a testület.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.