Vitáznak a miniszterek, a németek nem csak az államot terhelnék

Az állandó európai pénzügyi segélymechanizmus, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF) leváltó Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) akár már 2012-ben életbe léphet, ha a tagállamok törvényhozásai jóváhagyják – írja a hétvégi Ecofin ülésen nyilatkozó európai uniós forrásokra hivatkozva a Handelsblatt német gazdasági napilap.

MNO
2011. 09. 19. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A források szerint az európai pénzügyminiszterek továbbra is megosztottak az állandó mechanizmus működésével kapcsolatosan: Németország például ragaszkodik ahhoz, hogy egy esetleges államcsőd esetén a magánbefektetők is viseljenek terheket. Az ilyen kitételeket azonban egyes államok ellenzik. Vita tárgyát képezi továbbá az is, hogy a kereskedelmi bankokhoz hasonlóan az ESM kapjon-e jogosultságokat európai központi banki likviditáshoz való hozzáférésre annak érdekében, hogy ilyen forrásból is vásárolhasson államkötvényeket. A tárgyalásokon részt vevő német szakemberek azért támogatnának egy ilyen megoldást, mivel az ESM így szükség esetén hatékonyabban hajthatna végre piaci intervenciót.

Az ESM a jelenleg érvényben lévő menetrend szerint 2013-ban váltja fel az EFSF-et.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.