Wilders miatt robbantottak a bíróságon?

Robbanás történt szerda hajnalban a hollandiai Amszterdam üzleti negyedében, egy körzeti bíróságon, az épület megrongálódott, de senki sem sérült meg – közölték a hatóságok.

MNO
2011. 09. 21. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holland rádió értesülése szerint egy gránát robbanhatott fel. Ezen a bíróságon tárgyalták Geert Wilders, a jobboldali populista Szabadságpárt (PVV) elnökének ügyét, akit a muzulmánok megsértésével és hátrányos megkülönböztetéssel vádoltak. Civil szervezetek jelentették föl Wilderst, miután a szélsőjobboldali politikus olyan kijelentéseket tett cikkeiben, különféle internetes fórumokon és 2008-ban készült, Fitna (Viszály) című, 17 perces „filmjében”, hogy a muszlim vallás természeténél fogva erőszakos, annak szent könyve, a Korán olyan, mint Hitler Mein Kampf című műve, ezért be kellene tiltani. A politikust felmentették a vádak alól. A bíró azzal indokolta az ítéletet, hogy Wilders kijelentéseit tágabb összefüggésben, a Hollandiában a bevándorlásról zajló társadalmi vita fényében kell vizsgálni. Nem valósult meg a gyűlöletkeltés bűncselekménye, mert nincs közvetlen kapcsolat a politikus kijelentései és a hollandiai muzulmánokkal szembeni növekvő diszkrimináció között. Egy dolgozó szerdán azt mondta, hogy a bíróság a nap folyamán folytatja a soron lévő ügyek tárgyalását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.