Zakatol a Kárpátalja expressz

Második alkalommal érkezett Ukrajnába pénteken a Kárpátalja expressz nosztalgiavonat, amely ezúttal mintegy félezer utast szállít Budapestről kiindulva Szlovákián át az egykori Osztrák–Magyar Monarchia körvasútjának kárpátaljai szakaszán végighaladva s tér vissza Románia érintésével Magyarországra.

MNO
2011. 09. 09. 20:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miskolcon, Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Királyhelmecen áthaladó, az egykori monarchia vasútvonalán Ágcsernyőnél Ukrajnába belépő kirándulóvonat utasait, köztük több mint százötven német és angol turistát Csap határállomáson a város elöljárói és az ungvári magyar főkonzulátus munkatársai fogadták. A nyolc személy- és két étkezőkocsiból álló szerelvény, amelyet egy legendás Nohab mozdony vontat, este Beregszászra érkezett. Az utazás résztvevőit az idén Beregszász környéki falvakban szállásolják el.

A kétnapos beregszászi tartózkodás során a Kárpátalja expressz utasai városnézésen és múzeumlátogatáson vesznek részt, ellátogatnak a csetfalvai négyfiatornyas református templomba. A program része egy kirándulás a több mint száz éve épült kisvasúton Nagybereg községbe, ahol az érdeklődők kirakodóvásáron ismerkedhetnek meg a vidék legismertebb magyar népművészeti termékével, a beregi szőttessel.

A nosztalgiavonat utasait szombaton ünnepi vacsorával várják a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, ahol a környék legismertebb népi zenekarai adnak műsort. A Kárpátalja expressz vasárnap Nevetlenfalun át, egy ott szervezett ismerkedési program után hagyja el Kárpátalját s lép be Romániába, ahol Szatmárnémetiben és Érmihályfalván áll majd meg.

Mint Molnár Béla KDNP-s politikus, az utazás főszervezője a sajtónak elmondta, a nosztalgiautazás célja az idén is – az ukrán–magyar jószomszédi kapcsolatok ápolásán túl – a határon átívelő, hosszú távú régiós együttműködés elmélyítésének elősegítése, a határon túl élő magyarok nemzeti önbecsülésének felmutatása. Ennek jegyében az idén a több száz utast már nem hotelekben szállásolnak el, mint tavaly, hanem hét Bereg vidéki település falusi vendéglátóinál – tette hozzá. Hangsúlyozta: a Kárpátalja expressz indításával példát szeretnének mutatni, hogy a térségben csak közös erőfeszítésekkel teremthető meg a békés együttélés, biztosítható a gazdasági fejlődés.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.