Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Zavaró az időjárás változékonysága

Felemás helyzetet teremt az időjárás az őszi mezőgazdasági munkákhoz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében; a szinte nyárias meleg gyorsítja a napraforgó, a kukorica és az alma betakarítását, ugyanakkor a talaj szárazsága hátráltatja a burgonya ásását, valamint az őszi vetéshez a talaj-előkészítést, sőt rontja a már földbe került magvak kelését is.

MNO
2011. 09. 28. 10:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Guttyán Tamás, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza az MTI-nek kedden elmondta: a 47 300 hektáros napraforgó-területnek több mint a felét, 27 400 hektárt már betakarítottak a gazdálkodók, a termésátlag 2,26 tonnás, ami közepesnek mondható. Az olajosnapraforgó-táblák 80 százalékával végeztek a kombájnosok, most már zömmel az úgynevezett pirítós fajták betakarítása van hátra. A 92 700 hektár kukorica törése is megkezdődött, s az eddig betakarított 6500 hektáron igen jó, 6,57 tonnás lett a termésátlag.

A főfalugazdász megjegyezte: a kukorica kombájnolása azokon a területeken indult, amit ősszel újra szeretnének vetni, vagy saját állatállománnyal rendelkezik a gazdálkodó és a termést takarmányozásra használja. Az 1550 hektáros burgonya területének 90 százalékán már befejeződött az ásás, a termésátlag elfogadható, 24,5 tonnás.

Guttyán Tamás kiemelte: a még hátralévő táblákon a nagy szárazság miatt teljesen lelassult a betakarítás, a szinte csontkemény talajból Nyírtelek-Gyulatanya határában például még feszítővassal sem tudják kiszedni a burgonyát. A 30 fok körüli meleg, csapadékmentes időjárásban „megküzdenek” a gépek az őszi vetés talaj-előkészítésével is. A szabolcsi főfalugazdász tájékoztatása szerint jelentős többletenergiát használnak fel a gépek, amelyeknek alkatrészei emellett jobban kopnak a kőkemény talajban, és gyakori a meghibásodásuk is.

A repcéből tervezett 11 163 hektáros területből így eddig 9900 hektárt tudtak elvetni, s a szárazság miatt fel is függesztették a gazdálkodók a további magelhelyezést. Az elvetett terület 15-20 százalékán az esőhiány következtében ráadásul nagyon rosszul kelt ki a repce, valószínűleg újra kell vetni, vagy más növényt kell majd ültetni a helyére. Őszi búzából 34 000 hektár terület vetését tervezik Szabolcsban, de eddig csak 2500 hektárral végeztek a szárazság miatt.

A meleg időjárás a 15 772 hektár almásban is gondokat okoz a térségben, hullik a gyümölcs, amit a májusi fagy is megtizedelt tavasszal. Így várhatóan október közepéig be is fejeződik az almaszüret, hiszen étkezési alma alig van, zömmel a légyártó üzemekbe kerül a termés. A feldolgozók eddig 60 000 tonnát vettek át, s a korábbi 36 forint plusz áfa felvásárlási ár most lejjebb ment, 32-33 forintra. A kevés étkezési almáért pedig 70-100 forintot fizetnek a kereskedők a termelőknek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.