Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

13,8 százalékuk él a létminimum alatt

Oroszországban 19,5 millió ember, vagyis a lakosság 13,8 százaléka él a létminimum alatt a Roszsztat, az állami statisztikai hivatal friss jelentése szerint, csaknem kétmillió emberrel több, mint tavaly ilyenkor.

MNO
2011. 10. 02. 8:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégi lapoknak nyilatkozó szakértők szerint azonban a statisztika túloz, vagy ha a valós helyzetet mutatja is, olyan időpontban készült, amely nem ad reális képet. A szegénység terjedésének két fő okát ugyanis abban látják, hogy az idén nem volt lényeges nyugdíjemelés, a közalkalmazottaknál egyáltalán nem volt béremelés – mert mindezt a decemberben esedékes parlamenti választások előtti utolsó percekre tartogatják –, továbbá hogy tavaly megemelkedett a társadalombiztosítási járulék.

A nyugdíj- és fizetésemelések elmaradását a kormány részben már kompenzálta is: a közalkalmazottak fizetését október 1-jétől több mint 6 százalékkal megemelte, és várhatóan még a választások előtt lesz nyugdíjemelés is.

A társadalombiztosítási járulék és bizonyos adók megemelkedése azonban a szakemberek szerint oda vezetett, hogy a munkáltatók igyekeznek elkerülni a többlet kifizetését, ezért sok munkavállaló jövedelmének jelentős része átkerült a szürkegazdaságba.

A megkérdezettek a lapoknak elmondták: a szegénységi határ alatt élők mintegy fele olyan családok tagja, ahol van állami alkalmazott. Ez különösen az általános és főiskolai tanárokat, orvosokat, a kultúra területén dolgozókat érinti. A szegények másik hagyományos csoportja a csonka családok, a munkanélküliek családjai, és azok a családok, amelyeknek rokkant tagja is van.

Natalja Zurabevics, a Független Szociálpolitikai Intézet igazgatója a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak nyilatkozva rámutatott: a szegénység nem a nyugdíjasokat, hanem a gyerekeket sújtja leginkább. A szakértők egybehangzóan javasolják, hogy a kimutatást készítsék el újra a statisztikusok jövő év elején, amikorra a nyugdíjasok és a közalkalmazottak a választások előtt már megkapták az emeléseket, és amikor Dmitrij Medvegyev elnök határozott és kitartó követelésére újra leszállítják a tb-járulékot.

A társadalombiztosítási járulék csökkentése volt a hadikiadások növelése mellett a másik fő vitapont Medvegyev elnök és a múlt héten leváltott Szergej Kudrin pénzügyminiszter között. Kudrin azzal érvelt, hogy a járulék újbóli csökkentése lyukat üt a költségvetésen, de az államfő utasítására mégis leszállítják, viszont megemelik a magasabb jövedelműek adóját.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.