Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

2012 után gyorsulhatnak fel a kutatások

A Bátaapátiban épülő, kis és közepes aktivitású hulladéktároló első ütemének befejezése után gyorsulhatnak csak fel a kutatások a Baranya megyei Bodán, ahol a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. koncepciója szerint a nagy aktivitású atomerőművi hulladékokat elhelyezhetik – közölte Kereki Ferenc ügyvezető szombaton Bodán.

MNO
2011. 10. 01. 13:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyvezető a sajtótájékoztatón aláhúzta, Boda térségében 2004-ben alábbhagyott a kutatási tevékenység, azóta a Bátaapátiban épülő létesítmény élvez prioritást, a tervezett nagy aktivitású tárolóval kapcsolatban pedig jobbára csak tanulmányok készültek és környezeti monitoring tevékenység folyt.

2012 után, amikor üzembe helyezik a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló földalatti tárolóterét, csoportosítják át erőiket Bodára, ahol 1993-ban kezdődtek a kutatások. Az elsődleges cél, hogy kijelöljék egy mélygeológiai tároló pontos helyét – tette hozzá.

A lakosság bizalmának megőrzése és megerősítése kiemelt feladat, amit folyamatos tájékoztatással igyekeznek elérni – húzta alá az ügyvezető. A Boda térségében kilenc település részvételével alakult Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Társulással (NYMTIT) együttműködési szerződés keretében dolgoznak együtt a közvélemény tájékoztatásában. A társulás az idén 140 millió forintot kap a szerződésben foglalt, elsősorban kommunikációs feladatai elvégzésére.

Kovács Győző, Boda független polgármestere, az NYMTIT elnöke aláhúzta, a közös munka eredményének tekinti, hogy a térség ismeri és elfogadja azt a tényt: a tervek szerint egy mélygeológiai tároló épül majd Bodán az atomerőművi nagy aktivitású hulladékok számára. Ezt támasztotta alá az a közvélemény-kutatás, amelyet az idén végeztek nyolcszáz ember megkérdezésével.

A társulás elnöke elmondta, hogy a márciusi fukusimai események szinte hatástalanok maradtak a leendő tárolóval kapcsolatos lakossági véleményekre, a környéken élők nagy többsége elfogadja azt, hogy Bodán épüljön meg a létesítmény. A leendő tároló elfogadottságát firtató kérdésre a megkérdezettek 77,3 százaléka mondta azt, hogy megfelelő kutatási eredmények birtokában támogatja. Az RHK Kft. kétévente méri fel a lakosság véleményét, a kutatási eredmények a társaság honlapján olvashatóak.

A lakosság tájékoztatásának fontos eleme a Tájoló nap, amelyen szakmai előadások sora szolgál arra, hogy a radioaktív hulladékkezelés hazai és nemzetközi eredményeiről, terveiről tájékozódjon a lakosság – mondta Kovács Győző. Az idei Tájoló nap, amelyet szombaton rendeznek a Baranya megyei településen, nyolcadik a sorban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.