Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Abbász most Kolumbiában próbálkozik

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke októberben Bogotába látogat a palesztin államiság elismertetéséért zajló kampányának a keretében – közölte szombaton a kolumbiai elnök. <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/813483" target="_blank"><br /><strong>• Teherán ellenzi a két állam megoldást </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812713" target="_blank"><strong>• Abdelrazek: El akarunk kerülni egy újabb palesztin–izraeli háborút</strong></a>

MNO
2011. 10. 02. 9:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juan Manuel Santos közleményében jelezte, hogy „a palesztin vezető Közép-Amerikába utazik, és felvetette, hogy meglátogatna bennünket. Válaszunk az volt, hogy szívesen látjuk. Október 11-én érkezik”.

A kolumbiai államfő azonban már most leszögezte, a vizit nem fog változtatni Bogotá álláspontján, Kolumbia továbbra is ellenzi, hogy Palesztinát az ENSZ teljes jogú tagállamaként ismerje el az Izraellel való előzetes tárgyalások nélkül. Santos hangsúlyozta: Kolumbia támogatja a palesztinok azon óhaját, hogy saját államuk legyen, de úgy tartja: ez csak a két érintett fél – Izrael és Palesztina – megegyezése alapján valósulhat meg.

Kolumbia jelenleg az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja, és szavazatára égetően szükség lenne ahhoz, hogy a 15 tagállam közül kilenc a palesztin felvételi kérelmére voksoljon, amiben a palesztinok nagyon reménykednek. A Biztonsági Tanácsban eddig hat ország – Kína, Oroszország, Brazília, India, Libanon és Dél-Afrika – biztosította támogatásáról a palesztin kérelmet.

Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter közölte, hogy a korábban habozó országok közül kettő – Gabon és Nigéria – időközben jelezte: a palesztinok számíthatnak rájuk. Így nyolcra emelkedett a palesztin kérést támogatók száma. Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Bosznia és Portugália továbbra sem döntött, vagy nem fedi fel álláspontját egyelőre. Kolumbia pedig jelezte, hogy tartózkodni fog.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.