időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Abbász most Kolumbiában próbálkozik

MNO
2011.10.02. 09:30

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke októberben Bogotába látogat a palesztin államiság elismertetéséért zajló kampányának a keretében – közölte szombaton a kolumbiai elnök. <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/813483" target="_blank"><br /><strong>• Teherán ellenzi a két állam megoldást </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812713" target="_blank"><strong>• Abdelrazek: El akarunk kerülni egy újabb palesztin–izraeli háborút</strong></a>

Juan Manuel Santos közleményében jelezte, hogy „a palesztin vezető Közép-Amerikába utazik, és felvetette, hogy meglátogatna bennünket. Válaszunk az volt, hogy szívesen látjuk. Október 11-én érkezik”.

A kolumbiai államfő azonban már most leszögezte, a vizit nem fog változtatni Bogotá álláspontján, Kolumbia továbbra is ellenzi, hogy Palesztinát az ENSZ teljes jogú tagállamaként ismerje el az Izraellel való előzetes tárgyalások nélkül. Santos hangsúlyozta: Kolumbia támogatja a palesztinok azon óhaját, hogy saját államuk legyen, de úgy tartja: ez csak a két érintett fél – Izrael és Palesztina – megegyezése alapján valósulhat meg.

Kolumbia jelenleg az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja, és szavazatára égetően szükség lenne ahhoz, hogy a 15 tagállam közül kilenc a palesztin felvételi kérelmére voksoljon, amiben a palesztinok nagyon reménykednek. A Biztonsági Tanácsban eddig hat ország – Kína, Oroszország, Brazília, India, Libanon és Dél-Afrika – biztosította támogatásáról a palesztin kérelmet.

Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter közölte, hogy a korábban habozó országok közül kettő – Gabon és Nigéria – időközben jelezte: a palesztinok számíthatnak rájuk. Így nyolcra emelkedett a palesztin kérést támogatók száma. Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Bosznia és Portugália továbbra sem döntött, vagy nem fedi fel álláspontját egyelőre. Kolumbia pedig jelezte, hogy tartózkodni fog.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.