Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

Becsődölt a vállalkozása, elment megkerülni a Földet

Tizenegy év alatt járta körül a Földet gyalogosan egy ötvenes éveiben járó kanadai férfi: a depresszió elől menekülve indult el, s álmát megvalósítva boldogan tér vissza a napokban különleges útjáról.

MNO
2011. 10. 01. 12:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magas, sovány Jean Béliveau 2000. augusztus 18-án, 45. születésnapján indult el Montrealból, miután becsődölt a kisvállalkozása. Nagy joggingoló, így hát úgy döntött, a világ körüli gyalogtúrával feledteti el a kudarcot.

Jean Béliveau az Egyesült Államok déli részén fekvő Atlantáig futott, onnan lassította a tempót a leghosszabbnak tűnő egybefüggő világ körüli gyalogláson: több mint 75 ezer kilométert tett meg 64 országon átkelve.

Tizenegy év alatt átkelt sivatagokon és hegyeken. Szerelmes lett Mexikóba – kilenc napig –, turbánt és hosszú szakállt viselt Szudánban, rovarokat evett Afrikában, kutyát Koreában és kígyót Kínában, a Fülöp-szigeteken katonák kísérték őt, a békéért menetelőt.

Egyetlenegyszer lett csak komolyan beteg, és sikerrel ápolták Algériában, és csak két részeg fiatal tolvaj támadta meg Dél-Afrikában, Addisz-Abebában őrizetbe vették – ma sem tudja miért –, de már másnap elengedték.

A legnehezebb időszakot Etiópiában élte át, ahol úgy érezte, mindenki elutasítja, nem tud kapcsolatot teremteni az emberekkel. Barátnője, Luce bátorította a távolból, aki wwwalk.org címen internetes oldalt is létrehozott számára, és felvetette a férfi vállalkozását az UNESCO 2000–2010, az erőszakmentesség nemzetközi évtizede programjába. Béliveau szerint „az élelem és a fedél után az embernek arra van szüksége, hogy úgy érezze, tartozik valahová”.

Az emberek túlnyomó többsége – kezdve az amerikaiakkal – azonban szimpátiával fogadta. Gyakran aludt hidak alatt, hajléktalanszállókon, sőt még börtönben is, de gyakran meghívták a vállalkozásától elbűvölt helyiek magukhoz. Négyezer dollárral indult el, szponzorok nélkül. Évente ennyit költött, hála az élettársának, akivel gyakran skype-on kommunikált.

Ma sincs több pénze, de szellemileg gazdagnak érzi magát. Könyvet akar írni, konferenciákat tartani és az „emberek közötti harmóniát” népszerűsíteni. Személyes tekintetben ez egy jól végződött szerelmi történet. „Én vagyok az ő Penelopéja, ő az én Odüsszeuszom” – mondta Luce, aki minden karácsonykor csatlakozott egy hétre a párjához.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.