Következő mérkőzések
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Életét vesztette kilenc katona

Életét vesztette kilenc afgán katona, miután járművük mellett felrobbant egy, a tálib lázadók által elhelyezett, házilagos készítésű akna az ország délkeleti részén – közölték vasárnap a hatóságok.

MNO
2011. 10. 02. 10:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eset szombaton történt a Paktia tartománybeli Zurmat körzetében. Az afgán rendőrség szerint az afgán és a velük szövetséges nemzetközi fegyveres erők szombaton ugyanebben a tartományban legalább húsz tálib fegyveressel végeztek.

Kabulban vasárnap több százan tüntettek amiatt, hogy a pakisztáni hadsereg a közelmúltban lőtte a két ország határa közelében fekvő afgán városokat. A megmozdulás részvevői egyúttal azzal vádolták a befolyásos ISI pakisztáni titkosszolgálatot, hogy köze volt Burhanuddin Rabbani egykori afgán elnök meggyilkolásához.

Rabbanival, a tálibokkal és más felkelőkkel békét kereső tanács elnökével szeptember 20-án, az otthonában végzett egy magát a tálibok küldöttjének kiadó öngyilkos merénylő. Rabbani halálát sokan jelentős csapásnak tartják az afganisztáni megbékélési folyamatra.

Afganisztán és Pakisztán között feszült a viszony. Afgán tisztségviselők szerint a pakisztáni hadsereg szeptember 21. és 25. között több száz rakétát lőtt ki a két ország határa közelében fekvő afgán városokra; ez nem szedett jelentős áldozatokat, de júniusban és júliusban 42 afgán halt meg a pakisztáni hadsereg ágyúzásában.

Az afganisztáni tálibok hátországként használják a határ menti, törzsi ellenőrzésű pakisztáni területeket. Pakisztán viszont azzal vádolja Afganisztánt, hogy pakisztáni lázadóknak ad menedéket a határ menti afgán területeken, amelyek sebezhetővé válnak, amikor a pakisztáni hadsereg megpróbálja kiűzni az ország területéről a felkelőket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.