Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Először állhat egy szocialista az élre

A szocialista Jean-Pierre Bel személyében először választott baloldali elnököt szombaton a francia szenátus, alig egy héttel az után, hogy az V. köztársaság történetében először került többségbe a baloldal a parlamenti felsőházban.

MNO
2011. 10. 01. 18:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szenátus elnöke a második ember a hivatali rangsorban az államfő után, és a helyébe lép, amennyiben az előbbit valami akadályozza hivatala ellátásában. A közvélemény előtt szinte teljesen ismeretlen 59 éves Belt – aki 2004 óta volt a szocialisták szenátusi csoportjának vezetője – 179 szavazattal már az első fordulóban elnökké választották. Ez azt jelenti, hogy két kormánypárti szenátor is rá szavazott, miután a baloldalnak 177 képviselője van az újjáválasztott felsőházban.

Az eddigi kormánypárti elnök, Gérard Larcher 134, a centrista Valérie Létard 29 voksot kapott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.