Elszámolást kell beadniuk a fiatal házasoknak

Elszámolást kell benyújtani a lagzi költségeiről az adóhivatalnak az ifjú házasoknak Palermóban az adóelkerülés elleni harc jegyében – jelentette a La Stampa című torinói napilap a hét végén.

MNO
2011. 10. 02. 17:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ki szervezte az esküvői vacsorát? Ki készítette az esküvői csokrot? És főként, mindez mennyibe került? Kaptak-e számlát?” Íme, néhány példa a kérdőívből, amelyet kiküldenek a szicíliai főváros 2006 óta házasságot kötött 2000 lakosának.

A kérdőívvel, amelynek hangneme a lap szerint az „inkvizíciót” idézi, az adóelkerüléseket akarják megakadályozni a városban, ahol a feketén történő kifizetések általánosak a hasonló szertartások esetében. Ugyanolyan probléma, hogy a palermóiak – hogy elképesszék a barátokat és a rokonokat – jelentős összegeket ölnek az esküvőbe – átlagosan 25 ezer eurót, azaz 7,3 millió forintot-, amiről gyakran nincsenek számlák.

Az ifjú házasoknak szóló levél rámutat: „a házastársak bírság kiszabásának terhe alatt kötelesek kitöltve visszaküldeni az okmányt”. A bírság összege nem szerepel a levélben. Nem kötelesek viszont csatolni az elismervényeket és számlákat, mivel az állampolgárok egyáltalán nem kötelesek megőrizni ezeket a dokumentumokat. Jaj azoknak, akit hamis nyilatkozatot tesznek: Ha a folyószámlájuk ellenőrzésekor csalást állapítanak meg, a házastársak ellen hamis adatközlés miatt büntetőjogi feljelentés tehető.

Az adóelkerülés elleni harc Silvio Berlusconi jobboldali kormányának egyik prioritása lett. Berlusconit korábban heves bírálatok érték a külföldről vagyonukat hazatelepítő vagyonosoknak adott adóamnesztiák miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.